Партиите трябва да отчетат финансите си до 31 март

Политика

23-03-2015, 15:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До 15 април Сметната палата ще публикува финансовите отчети за 2014 г.

До 31 март е срокът, в който партиите трябва да подадат в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2014 г., напомнят от палатата.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд до 31 декември 2014 г.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2014 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите са: налагане на имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лева; загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители; възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години.