Има заплаха от нови атентати заради съперничество между "Ислямска държава" и "Ал Кайда"

Свят

23-03-2015, 14:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е мнението на координатора на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов

Съперничеството между групировките „Ислямска държава“ (ИД, „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) и „Ал Кайда“ може да стане причина за нови терористични атентати. Това заявява координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов в публикувано днес интервю за френския в. „Кроа“, цитиран от БТА.

„ИД постоянно се разраства и преобразува бойни групи от „Ал Кайда“ в свои собствени отряди.

Това съперничество може да принуди „Ал Кайда“ да извършва нови терористични атаки, за да докаже, че е активна“, смята европейският служител. Той все пак успокоява, че новите мерки за борба с тероризма са направили западните държави значително по-малко уязвими за терористични нападения.

Експертът дава положителна оценка за намерението на Париж да приеме нов закон, разширяващ пълномощията на тайните служби. „Убеден съм, че разузнаванията трябва да имат достъп и до големи обеми данни за гражданите, и до сведения за използването на интернет“, казва Де Керхов.

Същевременно той изтъква, че страните от ЕС „трябва да избягват прекомерно строги мерки и да не се опитват максимално да намалят риска, защото това може да накърни демокрацията“.

„Дори изграждането на общество като описаното в романите на британския писател Джордж Оруел не може да гарантира нулев риск от терористични атентати“, подчертава експертът.

„Необходимо е не да бъдат замразявани или модифицирани Шенгенските споразумения, а напротив, да се гарантира свободно движение на гражданите,

защото то е сред най-добрите постижения на ЕС“, добавя Жил де Керхов. „Близо 4000 – 5000 души“ от ЕС са заминали според него за Ирак и Сирия с цел да се присъединят към ислямистите. „Тенденциите обаче са различни в различните страни“ и броят на заминаващите от Франция и Германия остава на същото равнище, но „други страни, по-специално Великобритания и Белгия,твърдят, че при тях този поток намалява“, казва той.

„Борбата с радикализацията на хората ще бъде продължителна и трудна, защото трябва да им се въздейства чрез училищата и медиите, да се вземат мерки за рехабилитация и реинтеграция, мерки в сферата на самия европейски ислям“, допълва Жил де Керхов.