Човек на Москва стана лидер в Гагаузия

Свят

23-03-2015, 12:11

Снимка:

basarabia.md

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ирина Влах оглави автономния молдовски район

Ирина Влах спечели изборите за лидер на автономния молдовски район Гагаузия. Според анализаторите тя е подкрепяна от Москва и е привърженик на сближаването с Русия на населената с хиляди етнически българи част от Молдова.

По официални предварителни данни на местната ЦИК, цитирани от сайта Gagauzinfо, при 100% обработени протоколи тя побеждава още на първия тур с 51.01% от гласовете.

Влах, за която са гласували 32 543 души, се яви като независим кандидат за башкан на Гагаузия. Опонентите й изостават далеч назад - Николай Дудогло е с 19% (или около 12 000 гласа), а Валерий Яниогло е с почти 8% (около 5 хиляди гласа).

Преди изборите Влах се срещна в Москва с председателите на двете камари на парламента и получи тяхната подкрепа, припомня "Дневник". Зад кандидатурата й застана и лидерът на социалистите в Молдова Игор Додон. Неговата партия победи на парламентарните избори в края на ноември, но проевропейската коалиция в Кишинев продължи да управлява. ("За процъфтяваща Молдова редом със силна Русия" бе един от лозунгите им. На 4 ноември партийна делегация начело с Додон бе приета от президента Владимир Путин в Кремъл, след което имаше срещи с министри, а Додон обеща при победа да отмени асоциирането с ЕС.)

Местни медии твърдят, че кампанията на Влах е била подпомогната от живеещия край Москва бизнесмен Юрий Якубов. Той стои и зад февруарския "референдум" от 2014 г., на който жителите на Гагаузия бяха питани в каква посока искат да се развива Молдова - към членство в ЕС или в Митническия съюз около Русия. На допитването, което е незаконно съгласно правилата в страната, за ЕС се изказаха само 2.77%, докато за проруска ориентация се обявиха над 97%.

Третият въпрос, който бе зададен тогава, бе "Съгласни ли сте да се приеме проект на закон на Гагаузия "За отложения статут на народа на Гагаузия за самоопределение, позволяващо му да реализира правото си на външно самоопределение, в случай че се промени статутът на Република Молдова като независима държава?". За приемането на такъв закон, който фактически би довел до молба за присъединяване към Русия, се изказаха над 98% от гласувалите.

Гагаузия се обяви за независима от Молдова през 1990 г. - още преди разпадането на бившия СССР. Тази Гагаузка република в състава на СССР не бе призната от никого, а през 1994 г. районът получи официален статут на автономия в Молдова, който бе вписан и в конституцията на страната от 1999 г.