Станишев да не излиза пак в първите редици, зове Овчаров

Политика

23-03-2015, 11:55

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Червена мантра

Станишев мобилизира БСП с подписка срещу заема

Бившият лидер на БСП е отговорен за провала на партията, според Румен Овчаров

Семинарът във Варна стегна редиците на БСП, но това е тесен актив, който си е така или иначе стегнат, ала проблемът на БСП не е в стягането на редиците. БСП ще трябва да каже по коя причина се провали във властта за трети път и поради коя причина хората не гласуваха за нея и не я подкрепиха на изборите. Това трябваше да прозвучи много отдавна, но, както виждате, ние „скромно” мълчим. Това коментира за БНТ Румен Овчаров, бивш активен деец в БСП и бивш енергиен министър.

„Очевидно е, че БСП се провали и това е ясно за всички. Ако 500 хиляди гласа на последните парламентарни избори не е провал, не знам кое бихме могли да наречем провал”, подчерта Овчаров.

Запитан кой докара БСП до този провал, социалистът изтъкна, че някои хора много бързо са забравили за провала. За него е очевидно кой е докарал БСП до провал – тези, които са били начело на партията и по-конкретно Сергей Станишев и моделът му на управление.

„И трябва да понесат отговорността си, а не отново да излизат в първите редици”, критикува Румен Овчаров.

По думите му, друг важен въпрос е как БСП прочита това, което се случва в лявото политическо пространство в цяла Европа, и какви са изводите, които прави за това в България.
Според Овчаров не е толкова стратегически важен въпрос сътрудничеството с АБВ, като и АБВ щяла да направи грешка, ако тръгне да се бори за намаляващия избирател на БСП и на левицата.

„Пътят на Първанов е ляво-център, социално-либералният модел. България няма все още нормална центристка, либерална партия. ДПС трудно може да бъде наречена такава партия”, коментира социалистът.

Румен Овчаров коментира и темата за взривовете в склад на ВМЗ-Сопот в събота вечерта край с. Иганово. „Слава Богу, по мое време нямаше такива инциденти”, похвали се той.

Овчаров призова службите да помислят дали всичко се случва от само себе си и дали не трябва да се помисли за някакви причинители на тези взривове. Версията саботаж трябва да бъде проверена.

На въпрос кой би имал интерес от подобен саботаж, Овчаров посочи, че предприятието работело и то добре, има поръчки. „Конкуренцията в този бизнес не е от вчера”, добави той, като загатна за икономически интереси, стоящи зад взривовете.

Попитан доколко Министерството на икономиката може да упражнява контрол и да бди за безопасността на тези заводи, Овчаров отговори, че функцията на министерството не е да бди и да упражнява ролята на нощен пазач, особено на складове за готова продукция. Това според него е абсурдно. Ролята на министъра е да избере професионално ръководство, квалифицирани хора, които знаят за какво става дума и да следи тези хора отговорно да изпълняват функциите си.

По темата за референдума за задължителното гласуване Овчаров коментира, че идеята за всенародно допитване сама по себе си не била опасна, въпросът е какъв е смисълът и темата на референдума. По думите му, президентът Плевнелиев започнал предизборната си кампания за президентските избори догодина, като не е успял да стане политическата фигура, която да определя дневния ред на държавата.

Той лично подкрепя задължителното гласуване, но не смята, че ДПС ще загуби най-много от евентуален задължителен вот. Счита също така, че БСП би спечелила от задължително гласуване.