Холандски университет на „лов” за български умове

Общество

23-03-2015, 10:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Кандидат-студенти могат да станат част от новите програми на University of Twente

Специалисти по развитие на революционните технологии ще гостуват у нас, за да стимулират „свежи” български умове да станат част от новите бакалавърски и магистърски програми на изследователски университет №1 в Холандия.

На 25-и март в София и 26-и март в Пловдив представители на University of Twente ще направят безплатна презентация пред желаещи за нови знания в сферата на бъдещето на планетата – технологиите.

Кандидатите за студенти ще научат как биха могли да се развият в сферата на нанотехнологиите, инженерните науки или управлението на фирми.

Сред завършилите най-добрия изследователски университет в Холандия са много откриватели на нови устройства и постижения в областта на технологиите, сред които има и българин.

Павел Чолаков, възпитаник на катедрата по нанотехнологии, създава уникално мобилно приложение, което превръща телефона в личен диетолог и прави индивидуален хранителен режим, съобразен с нуждите и желанията на всеки.

Друг чуждестранен студент от холандския университет създава революционна технология за оптичен диск, който може да „надживее” човечеството – дискът е буквално неразрушим и може да побере информация, много повече от тази, която си представяме.

Висшето учебно заведение е известно и като „Университетът на предприемачите в Европа” заради значителния брой компании, създадени от възпитаниците му – над 800.

University of Twente е сред топ 200 на най-добрите в света. Той е и домът на MESA+, един от водещите изследователски центрове по нанотехнологии, който разполага с модерна материална база, специализирани лаборатории и отлични изследователи.

Днес в университета учат и работят над 10 000 студенти и 3 200 преподаватели, като се предлагат над 30 стипендии за кандидати за магистърски програми. В Холандия има около 80 000 чуждестранни студенти, а повече от половината от тях са от страни-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Презентациите на новите холандски програми ще се проведат в х-л „Кемпински Зографски” - София  и х-л „Тримонциум” - Пловдив.