Пускат директни полети София-Ню Йорк

Презокеанските полети започват през май

Заявените още през миналата година директни полети от София до САЩ е възможно да започнат през май. Те ще се изпълняват от авиокомпанията "Би Ейч Ер". Превозвачът е заявил намерение да лети до Чикаго и Ню Йорк от началото на май, съобщава директорът на летище "София" Христо Щерионово, цитиран от "24 часа".

Първоначално намерението на компанията е било презокеанските полети да започнат през април, но по-късно е изместил началото с месец.

Щерионов съобщава още, че и чуждестранни компании правят планове за далечни полети до София. Такъв е случаят със South China, която е поискала от летището информация за капацитета и условията. Същите въпроси преди седмица са постъпили и от индийска компания.

В неделя от Асоциацията на българските авиокомпании съобщиха, че превозените пътници през 2014 г. по редовни и чартърни линии са били с 4.4 на сто спрямо 2013 г. Общо клиентите на българските превозвачи от София, Варна и Бургас са били 2.09 млн. души за цялата година. Делът на българските компании в превозените пътници през изтеклата година е 29.1%.