Партия "Лидер" става "Български демократичен център"

За съпредседатели на новата политическа формация бяха избрани Красимира Ковачки и Стефан Кенов

Партията на Христо Ковачки - "Лидер", се преименува на "Български демократичен център". Това се случи днес на третия конгрес на партията, където за съпредседатели на новата политическа формация бяха избрани Красимира Ковачки и Стефан Кенов, които ще сменят досегашния председател Кънчо Филипов, предаде БТВ.

БДЦ ще бъде в коалиция с "Гергьовден", ССД, БДС и ЗНС на Румен Йончев . До тук се стигна след като голяма част от депутатите в "България без цензура" се прехвърлиха в БДЦ, което остави Николай Бареков с един народен представител - Мартин Иванов-Данона.

Към групата на БДЦ в парламента се очакват да преминат още като членове на новата партия Росен Петров, Стефан Кенов и Христо Тодоров. Възможно е към тях да се присъединят на по-късен етап и други техни колеги от парламентарната група.

„Уважавам господин Бареков, били сме заедно на избори и мисля, че тонът на политическата омраза не е моят тон. Аз не го познавам и ще продължа да бъда диалогична с всички, и с господин Бареков”, заяви Красимира Ковачка.

Междувременно, в Бургас Бареков посочи, че е оттеглил доверието си към БДЦ. "Клевети няма да отправям. Освен Мартин Иванов, няма депутат, който да не е влязъл в колаборация с управляващите. Нямаме лични конфликти, конфликтът е чисто политически. Не може да си купиш цяла парламентарна група пред очите на хората", отсече евродепутатът.

Целите пред "България без цензура" за местния вот са 30 общински кмета, 3 областни кмета и присъствие в 200 общински съвети на територията на страната. "Колелото ще се завърти в наша полза. Има градове, в които се очаква да победим още на първи тур. Пожелавам успех на всички и вярвам, че ще успеем заедно", допълни Бареков.

ББЦ ще издигне кандидатура за кмет на София. Бареков призна, че кандидатът е участвал в протестите и е свързан с "Протестна мрежа".