Станишев мобилизира БСП с подписка срещу заема

Политика

21-03-2015, 17:25

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Червена мантра

Червените се нахъсват за местните избори на семинар край Варна

Подписка срещу новия заем от 16 млрд. лева, одобрен от Народното събрание, трябва да бъде инициирана от БСП. Това предложение направи днес президентът на ПЕС Сергей Станишев на семинар, посветен на предстоящите местни избори. Според него подписката ще мобилизира членската маса и ще събере периферен вот за предстоящия през есента вот за кметове и общински съветници. "Ще обсъдим, ще видим", беше лаконичният коментар на лидера на БСП Михаил Миков.

Станишев предупреди съпартийците си да не изпадат в сектантство и самозатваряне, защото вече имало подобна тенденция. Затова той посъветва БСП да се превърне за местния вот в "широка платформа за всички хора с кауза". Такива хора, според него, трябва да се търсят навсякъде, в читалищата, например. "В момента в нашите местни организации се водят спорове дали кандидатурите трябва да са партийни, дали независими, дали да са от гражданската квота. Това е един фалшив, схоластичен дебат, защото единственото важно е да номинираме хора, които имат шанс за подкрепа и успех", мотивира се лидерът на ПЕС. (По-късно, разговаряйки неформално с членове на софийската организация на БСП, той заяви, че най-добрите си резултати в столицата партията е имала, подкрепяйки независими кандидати, чу репортер на bulgariautre.bg).

"Имаме кандидати, които си мислят: "Важното е да съм в листата, после в Общинския съвет ще се напаснем някак. Но както някои си мислят, че листите са наредени, така трябва да знаят, че те все едно са по азбучен ред - няма значение кой е първи, кой втори, защото има преференциалния вот и в малките общини ще са нужни съвсем малко гласове за пренареждането им след вота", каза още Станишев и предупреди, че има риск местните избори да се превърнат във "вътрешнопартийна касапница". Решението, според него е именно привличането на кандидати с влияние сред хората извън членската маса. "В противен случай парите и бизнес влиянието ще надделеят", предупреди той.

Станишев беше категоричен, че предстоящите местни избори имат национално значение, защото са "последният отпор срещи тоталното завземане на властта от една политическа сила". "За нас не е състоятелно кой ще асфалтира повече улици, кой колко блока ще санира, кой колко нови градинки ще направи. Така си мислят, че ще спечелят изборите ГЕРБ. Но това не са някакви технологични избори, а тест за политическа адекватност, който ще преразпредели полтическите сили в България преди предстоящите президентски избори", анализира Станишев. Според него единствено политическият сблъсък между двете най-големи партии в момента, ще донесе успех на БСП на местния вот. "Да, това ще вдигне и техния резултат, но не ги мислете тях, те тяхното и без друго ще си го вземат. Но ние без сблъсък не можем да успеем", заяви лидерът на ПЕС и предупреди да се следят внимателно протоколите от секциите, в които гласуват хората с безвъзмездно санирани блокове. "На мен не са ми ясни критериите кои общини и кои кооперации ще получат тези пари, да не се окаже, че тези пари се дават с друга цел", обясни той.

С примери от 1999 г. и световната практика Станишев се опита да убеди съпартийците си, че нищо не е предопределено и БСП има шанс за пробив на местния вот. В същото време той предупреди, че червените трябва ясно да се разграничат от Атака. "Ще се опитат да ни закачат за тях", каза той по повод някои общи позиции на двете политически сили по отношенията на България с Русия.