Щом Румъния може да намира собствен газ, можем и ние, категоричен е Делян Добрев

Двата блока за добив на газ „Терес” и „Силистар” имат потенциал, смята депутатът

Нови правила за екологичните норми за добив на шистов газ са въведени в САЩ, обяви Асен Агов пред журналисти в парламента в рамките на първото заседание на общата комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

„Голяма част от тези правила, разписани от президента на САЩ, отговарят на част от въпросите на европейските държави”, каза енергийният съветник на външния ни министър. Агов увери, че ще се следи с голямо внимание как тези екологични правила ще се прилагат.

„Шистовият газ за мен въобще не стои на дневен ред”, коментира пред журналисти по-късно председателят на парламентарната комисия по енергетика и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той напомни, че има приет от Народното събрание мораториум за добива на шистов газ.

„На този етап нямаме никакви намерения да правим каквито и да са промени в тази област”, категоричен бе бившият ресорен министър. Той е съгласен с мнението на Агов, че трябва да следим световните тенденции, но на този етап не се предвиждат каквито и да било промени по отношение на мораториума.

„Важно е да имаме собствен газ – тук не говоря за шистов газ, а за проучване в Черно море”, изтъкна Добрев. Той припомни, че през 2012 г. е бил подписан договор с консорциума, който проучва една част от българското Черно море. През февруари 2016 г. ще започне първият сондаж.

„Това е най-важният приоритет не само за България, но и за региона”, каза председателят на Комисията по енергетика. Добрев изчисли, че газът ще бъде значително по-евтин не само за нас, но и за съседните страни, тъй като 35% от цената, която плащаме в момента, представлява таксите за пренос.

Той наблегна на потенциала на Черно море. Румъния вече е енергийно независима по отношение на доставките на газ. От април северната ни съседка спира да купува газ от който и да е вносител, защото задоволява потреблението си със собствен газ, стана ясно от думите на Добрев, който отбеляза, че потреблението на Румъния е 4 пъти по-голямо от това в България.

След като те намират достатъчно газ, за да задоволяват собственото си потребление, бившият енергиен министър е убеден, че ние също ще намерим. Освен блока „Хан Аспарух”, има решение на Министерск исъвет за търсене на компании, които да проучват в останалите два блока в Черно море – „Терес” и „Силистар”.

„Чакаме всеки момент, вероятно през следващата седмица, да излезе обявата в официалния вестник на ЕК и от тази дата ще започне да тече 155-дневният срок за подаване на оферти”, обяви Делян Добрев. Няколко световни компании вече са заявили интерес в тази сфера. Депутатът се надява още тази година да започнем проучванията.

Той изтъкна, че сондажът, където Румъния доказала 80 млрд. кубика газ, се намира на 15 км от българската граница. В момента върви сондаж и в турското Черно море, отново много близо до българската граница – само на няколко километра. До два месеца ще приключат проучвателни дейности и ще имаме информация и за потенциала на турското Черно море.

Относно неясното бъдеще на проекта „Южен поток” Добрев потвърди, че все още няма официално писмо за спирането на проекта. Той обаче даде идея за своеобразен ултиматум – България да преустанови разходите или да не одобрява проекта „Южен поток” за 2015 г., докато не получи ясна позиция от руската страна. Мълчанието не е отговор в случая, категоричен е бившият енергиен министър.