Парното и топлата вода поевтиняват от април

Портфейл

21-03-2015, 12:16

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Възможно е намалението на цената да достигне 10%

Цените на парното и топлата вода от април ще бъдат намалени, обяви пред журналисти членът на Комисията за енергийно и водно регулиране Димитър Димитров.

Процентът на намаление ще е различен за различните топлофикационни дружества, но е възможно той да достигне 10%.

Конкретните проценти е възможно да излязат още днес, заявиха от КЕВР по време на съботното си заседание.

Това става възможно поради очаквано намаление и на цената на природния газ от следващия месец, като този въпрос е разглеждан на днешното открито заседание на комисията в присъствието на представители на Булгаргаз.

По-рано дружеството предложи цената на синьото гориво да се понижи с 13.3%. На заседанието обаче Иван Иванов, който е от отдела по лицензионната дейност в Булгаргаз, заяви, че дружеството не е преценило добре курса на долара (газът от Газпром се купува в долари) и в настоящите му прогнози той е при нива от 1.66 лв. за долар.

Иванов заяви, че в момента доларът е на нива над 1.80 и това може да докара нова загуба на дружеството от над 30 млн. лв.

Членът на КЕВР Димитър Димитров заяви от своя страна, че няма как сега КЕВР да наруши собствените си наредби и да измени собственото искане на Булгаргаз. Така Димитров разсея надеждите на дружество намалението, предложено от тях, да бъде ограничено.

Към момента има искане и от страна на индустриалните консуматори на природен газ дори за още по-голямо намаление, което достига 22.7%. Окончателното решение КЕВР ще вземе на 30 март.

По повод предстоящото избиране на нови членове на КЕВР след законовите промени, настоящият председател на КЕВР Светла Тодорова заяви, че дали би приела номинация да участва в новия състав на КЕВР, зависи от това кой я предложи.

Народното събрание трябва да гласува новото ръководство в началото на април. В момента има „пълно мълчание по темата”, отбеляза Тодорова.