Северна Корея може да изстреля ядрена ракета

Свят

21-03-2015, 10:30

Снимка:

Dw.de

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това щяло да бъде ответна реакция, ако бъде нападната

Северна Корея разполага с капацитета да изстреля ядрено оръжие и ще използва ракета с ядрен заряд като ответна реакция, ако бъде нападната, предаде Ройтерс, като се позова на интервю от днес на посланика на Пхенян във Великобритания, пише БТА.
"САЩ нямат монопол върху ударите с ядрено оръжие", посочи посланик Хьон Хак-бон в интервю за телевизия "Скай нюз" в дипломатическата мисия на КНДР в Лондон. Попитан дали това значи, че Северна Корея, която се оттегли от Договора за неразпространение на ядрени оръжия през 1993 г., разполага с капацитета да изстреля ядрена ракета сега, той отговори: "Да, по всяко време".
Посланик Хьон добави, че страната му е подготвена да отговори "на конвенционална война с конвенционална война и ядрена война с ядрена война". "Не искаме война, но не ни е страх от война", каза той.
Смята се, че Северна Корея разполага с неголямо количество ядрени бомби. От 2006 г. тя извърши три ядрени изпитания. Но сред експертите няма единодушие относно това колко далеч е стигнала в разработването на технология, необходима за смаляване на бойните глави така, че да могат да се поставят на ракети, отбелязва Асошиейтед прес.
Същевременно Пентагонът съобщи, че ще попълни силите си в Южна Корея с още 400 военнослужещи от сухопътните войски на САЩ.