Честита първа пролет!

Общество

21-03-2015, 09:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пролетта настъпва тази нощ

Пролетта пуква тази нощ в 00:45!

Смяната на сезоните стана тази нощ

Точно в 00:45 часа на 21 март настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта, предаде БТВ.

В 13:02 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар”. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.

Само дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март в 3:00 часа сутринта на 29 март (неделя), ще преместим и часовниците си с един час напред, за да минем на лятно часово време. На този ден спим 1 час по-малко.