Режат 10% от служителите в администрацията

Не са предвидени съкращения единствено в Министерството на енергетиката

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрация с 10%. Редица ведомства раздуват разходите за централната си администрация и свиват само издръжката на второстепенни и териториални структури. Други ведомства пък свиват само незаети щатове. Съкращенията в Министерството на земеделието са най-големи в Агенцията по храните и в Селскостопанската академия.

Източници на "Труд" твърдят, че в агенцията ще бъде съкратен 13 на сто от общо 2700 души персонал. За съкращенията там бе алармирана и парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Валентин Василев, който е и ветеринарен лекар по образование.
"Във връзка със задачите, които имаме да изпълняваме в момента чакаме 10 процента съкращение на структурите на Агенцията. Смятате ли, че при такова съкращение Агенцията по храните ще може да изпълнява своите функции по осигуряване безопасността на здравето и живота на хората. Много трудно. Почти невъзможно е", каза той преди седмици.

300 служители ще бъдат съкратени от институти на Селскостопанската академия, където работят 1800 души. В същото време централната администрация на аграрното ведомство раздува разходите си. За 2015 г. са заложени 49,1 млн. лв., а реалните разходи на ведомството през 2014-а са били 30,8 млн. лв.

Любопитното е, че министерството на Десислава Танева залага и значително по-големи приходи за тази година. Докато приходите му за 2014 г. са били 16 087 307 лв., то за 2015-а са посочени очаквания за цели 37 707 556 лв.

От министерство на земеделието не посочиха защо очакват двоен ръст на приходите си през тази година.

В регионалното министерство вече са съкратени около 100 души при сливането на ведомството и бившето министерство на инвестиционното проектиране. Това обаче се оказало недостатъчно и в понеделник на оперативка ще се преценява откъде да се реже още. В сравнение с 2014 г. разходите за персонал на социалното министерство са намалени с 8 395 000 лв. Икономията няма да е от съкращаване на служители, тъй като заплатите на част от служителите ще се поемат от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Например с европроект ще се създадат центрове, в които ще работят служители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Заплатите им ще се плащат с евросредства. Това ще спести на министерството до 6,4 млн. лв. Още 2 млн. лв. ще се спестят от заплатите на чиновниците в Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти", които също ще се плащат с европари. През 2015 г. числеността на Агенцията за закрила на детето ще се намали със 7 щата, а тази на Центъра за развитие на човешки ресурси - с една бройка.

Политическият кабинет на министър Ивайло Калфин обаче ще се разшири от 6 на 9 души. Той ще има четирима заместници и ще привлече в екипа си още двама съветници. Здравната каса също ще съкрати 10% от щата.

Единствено от Министерството на енергетиката са обяснили пред вестника, че няма да правят съкращения, тъй като техният устройствен правилник е приет след Закона за държавния бюджет и е напълно съобразен с неговите изисквания за по-ниски разходи.