Наводненията съсипват зърнената реколта

Ще има ли криза за хляб?

Продължилата по-дълго зима със сигурност ще има негативни последици върху посевите и зърнената реколта ще пострада. Това заяви в интервю за Bulgariautre Румяна Христова, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя уточни, че най-сериозен проблем създават наводненията, заради които огромни площи са под вода.
Най-критично е състоянието в Южна България и се очаква там да има най-големи загуби.

Почти в цяла България има проблемни райони. В момента Южна България е под вода. Много площи под вода има и в Северна България. Но най-пострадала е южната част на страната, посочи Христова.
Какви ще са пораженията, ще има ли пропаднали площи и колко ще са те, ще се знае след месец, когато водата се отдръпне. Тогава ще се направи обследване, което ще установи до каква степен са засегнати посевите с пшеница, ечемик и рапица.

Друг сериозен проблем е това, че поради тежката климатична обстановка от миналата година има много незасети декари с есенници.
От Асоцацията на зърнопроизводителите обаче са убедени, че до зърнена криза и недостиг на хляб няма да се стигне.
„България произвежда много пшеница и по-слабата реколта не би рефлектирала върху вътрешното потребление. Ние произвеждаме около пет милиона тона пешница, консумацията ни е около 1,8 до 2 млн. тона. Така че в никакъв случай не може да се каже, че ще има криза. Проблемът ще остане за производителите. Това, че не са успели да засеят, че ще има много пропаднали площи – всичко това е загуба за земеделските прозводители”, коментира Христова.

Заради метеорологичните условия пролетната сеитба също се бави. Обикновено на 15 март, а дори и преди това започва пролетната кампания, а сега местата, където се извършват обработки, са изключиелно малко. Навсякъде пролетната сеитба закъснява. Освен това дъждовете от сняг и дъжд продължават и не се знае дали в скоро време производителите ще могат да влязат в нивите да започнат да обработват и засяват, уточняват от браншовата асоциация.

Не само в България се очаква редуциране на добивите, защото климатични аномалии има и в другите страни. Възможно е покачване на цената на зърното, което обаче не би следвало да се отрази на цената на хляба, посочи още Румяна Христова.

Цялото интервю четете тук.