През България минава транзитно наркотрафикът към Западна Европа

Свят

20-03-2015, 14:15

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ

България е стратегически разположена на балканския път за трафик на наркотици и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа. Международните организации за трафик на наркотици продължават да пренасят кокаин, хероин, синтетична дрога и все повече химически прекурсори през България към страните потребители от Западна Европа. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията в международния контрол на наркотиците, пише БТА.
Според документа през 2014 г. организации за трафик на наркотици с връзки в Африка и Близкия изток са продължили да работят заедно с български мрежи на организираната престъпност при пренасянето на кокаин и хероин от Южна Америка в Европа.
Посочва се, че вътрешното производство на незаконни наркотици продължава да се ограничава главно до отглеждане на канабис - предимно за местно потребление - и синтетични наркотици като амфетамини, които се произвеждат в малки лаборатории както за лична употреба, така и за местна продажба.
Институционалното преструктуриране на правоприлагащите служби през 2013 г. доведе до неколкомесечно бездействие и като цяло забави разследващата работа, се отбелязва в доклада, според който разделението на задълженията между Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност е останало неясно през 2014 г., което още повече е разпокъсало усилията на правоприлагащите органи за борба с наркотиците.
Държавният департамент изтъква, че вътрешното преструктуриране на Агенция "Митници" и отдаването на приоритет на контрабандата на акцизни стоки е довело до сравнително ниско ниво на конфискуването на наркотици през последните години, но през 2014 г. в резултат на успешни съвместни операции на различни ведомства са били иззети неколкостотин килограма наркотици, включително седем пъти по-голямо количество хероин от конфискуваното през 2013 г. Отбелязва се, че властите също така са продължили да изземат множество нови психоактивни вещества.
Според доклада в България няма значителни проучвания на наркоманията от 2009 г., когато властите са изчислили, че в страната има близо 30 000 души, които редовно употребяват наркотици. 
Посочва се, че марихуаната е най-широко употребяваният наркотик, следвана от синтетичната дрога и хероинът. Отбелязва се, че според държавната статистика се увеличава употребата на различни наркотици, което представлява предизвикателство за традиционните методи на лечение, макар че броят на хората, които редовно употребяват наркотици, не се е променял особено през последните години.
Държавният департамент посочва, че българските правоприлагащи органи продължават да поддържат тясно сътрудничество с американските си колеги в борбата с наркотиците.