Координационният център на НАТО ще заработи в края на годината

Ремонтът в сградата на МО-2 готов през юни-юли

Вероятно в рамките на юни-юли ще бъдем готови с ремонтните работи Министерството на отбраната-2. Предполагам, че в края на годината Координационният център на НАТО реално ще започне да функционира. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с приетите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Чрез промените министърът на отбраната след получено писмено съгласие на цивилния служител вече ще може да командирова цивилния служител временно да изпълнява служба в задгранично представителство, в международна организация или в друга международна инициатива на територията на страната и извън нея, когато това произтича от международен договор, от членство в съответната международна организация или международна инициатива.
Командироването ще е за срок три години с възможност за еднократно удължаване на срока на командироването до една година, доколкото не е предвидено друго в закон, международен договор или в изискванията на приемащата организация за заемане на съответната длъжност. Командироването ще става след съгласуване с министъра на външните работи.

"Имахме невъзможност до този момент да командироваме, да комплектуваме български военнослужещи в каквито и да е международни организации. Благодарение на Комисията по отбрана, която си свърши работата, и на нашите специалисти, законът е факт", коментира министърът по повод измененията в закона.

Министър Ненчев увери още, че нямало проблеми в коалицията заради кандидатурата за шеф на Военното разузнаване.