Камерън създава фонд за страните от Източна Европа

Свят

20-03-2015, 09:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще подпомага борбата с корупцията, укрепването на банковата система

Британският премиер Дейвид Камерън е поставил началото на проект за създаване на Фонд за добро управление (Good Governance Fund) от 20 млн. британски лири (около 30 млн. щатски долара), предназначен за страните от Източна Европа. 

Според източници от британското правителство механизмът е „дългосрочна инвестиция за предотвратяване на следваща Украйна“, съобщава ТАСС, позовавайки се на информационната агенция Прес асосиейшън, пише БТА.  

Първоначално схемата ще бъде насочена към Грузия и Молдова, както и към Сърбия и Босна и Херцеговина. Парите ще бъдат използвани и за продължаване на помощта за Украйна. 

Инициативата се основава на принципа на фонда, основан от Маргарет Тачър след падането на Берлинската стена, който беше използван за подпомагане на Полша и други страни от бившия съветски блок в прехода към демокрация и пазарна икономика. 

Новият британски механизъм трябва да съдейства за укрепване на демократичните институции в Източна Европа. 

Според официални лица средствата ще се използват за предоставяне на техническо съдействие в широк спектър от дейности, включително борба с корупцията, реформа на полицейската и съдебна система, модернизиране на банковия сектор и данъчни реформи.