Най-малко бедняци има в София и Перник

40% от жителите на Видин и Сливен са крайно бедни

Най-бедни в България са 675 000 човека, като в риск от бедност са общо 1,5 млн. души, или 21% от населението. Най-голям е делът им във Видин и Сливен – около 40%, а най-нисък в София и Перник – под 10%, пише в. „Труд”.

Тези хора разполагат с 3431 лв. на година, или с по 285,9 лв. на месец. Тази група не се влияе от промените в икономическата среда и на практика е изпаднала в дългосрочна и възпроизвеждаща се бедност. Това са част от изводите в анализа на Института за пазарна икономика “Бедност и рискови групи”. Данните в доклада са от 2013 г. Според тях всеки десети българин преживява с до 190 лв. на месец и е в риск от дълбока бедност.

Делът на живеещите в недоимък се свива, но с незначително темпо. През 2012 г. той е бил 21,2% от населението, а през 2011 г. – 22,2%.

Ниското образование и липсата на работа са основни фактори, които разделят обществото на бедни и по-заможни. Всеки втори безработен е в риск от бедност. При заетите тази опасност е значително по-малка, но не и изключение. Около 210 000 заети получават доход, който е по-нисък от линията на бедността, и могат да бъдат определени като работещи бедни. Делът им е 7-8% от всички хора, които имат работа. При висшистите рискът да попаднат в най-нискодоходните групи е най-минимален.

Бедността се задълбочава сред по-възрастното население. Бедността сред децата също е водеща и достига 29% сред населението до 18 години. Немалка част от нея се формира в семейства с един родител или в многодетни семейства, които често имат малцинствен профил.