Здравно неосигурените имат 6 месеца, за да наваксат

Общество

19-03-2015, 13:59

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Ако пропуснат гратисния период, ще дължат всички пропуснати осигуровки

Хората, които не са плащали здравни осигуровки, имат 6 месеца, за да изчистят задълженията си. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на Bulgariautre.

Ще има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три месеца или за три години назад. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми – само за три години.

От 2016 г. пък възстановяването на здравноосигурителни права ще става след изплащане на всички неплатени вноски.

Предвижда се поетапно повишаване (с 5% годишно) от началото на 2016 г. на размера на здравноосигурителния доход, върху който държавата внася вноски до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Въвежда се задължение НЗОК да проучва удовлетвореността на пациентите за заплатените от нея здравни услуги, както и на правни основания за прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, по отношение на когото се констатира системно нарушение на изискванията за качество.
При дебатите Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че законопроектът очертава мъгляв силует на реформа, без ясна цел и без посока към нея.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих защити законовите промени, като подчерта, че реформата е насочена към тези, които не си плащат и са тарикати. "Да не стане така, че вашите избиратели не си плащат осигуровки? Ако това е причината, вместо кюфтета и кебапчета, ще им плащате осигуровките", предложи Мелих на депутатите отляво.

Здравният министър д-р Петър Москов мотивира предложените от него промени в закона, като обясни, че целта е намаляване на отделните показатели на заболеваемост и обща смъртност на населението и постигане на реални здравни показатели на нацията.