Държавата ще поеме здравните вноски на още една социална група

Най-доброто от печата

19-03-2015, 07:39

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Част от трайно безработните ще се присъедини към над 4-те милиона, осигурявани от хазната

Въпреки че държавата осигурява здравно над половината население, за което дава нищожна част от общия бюджет от здравни вноски, министър Петър Москов обеща хазната да поеме осигуряването на още една група граждани - "непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби", пише "Сега". Все още не е ясно кои по-точно ще са тези граждани, нито как това би се отразило на бюджета на касата, тъй като по закон държавата плаща минимални суми за осигурените от нея - 4% от минималния осигурителен доход.

"Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания. Нека да кажем, че здравноосигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов. Той дори обяви, че промяната е записана в промените на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от МЗ, които в момента се гледат на първо четене в парламента. Във внесения от НС проект обаче подобен текст няма.

Понастоящем 9 категории лица се осигуряват за здраве с пари от бюджета - деца, студенти, пенсионери, бедни, на социално подпомагане, полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието. Те са над 4 милиона души и за тази година за тях държавата ще плати 978 млн. лв., тъй като пенсионерите, бедните и децата се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход от 420 лв. За сравнение: 2 млн. работещи и работодателите им ще внесат малко над 2 млрд. лв. Въпреки че държавата е обхванала почти всички социално уязвими групи, има една категория от около 230 000 души - продължително безработни, които нямат право на социално подпомагане. Те се третират като самоосигуряващи се, затова и обикновено не плащат вноските си. Вероятно на част от тези хора тепърва ще се помага.

Проблемът с малките вноски, които държавата прави за осигурените от нея, тепърва ще се решава. Промените в ЗЗО предвиждат постепенно повишаване на сумата, която държавата плаща, като едва след 10 години хазната ще осигурява върху 100% от минималния доход.

Макар и със закъснение, вчера министър Петър Москов показа, че е разбрал, че в България има 5 години давност за неплатените данъци и осигуровки, след която те се опрощават. Той обясни, че заради давността НАП няма да търси активно хората, които не са си платили здравните вноски повече от 5 г.

Миналата година здравното министерство предложи - ако някой иска да се върне в системата, да си плати всички дължими здравни осигуровки от 2000 г. до сега. Въпреки че идеята противоречи на данъчноосигурителния кодекс, текстът бе приет на първо четене. Не е ясно дали той ще отпадне на второ четене, но министърът и вчера обяви, че много държи на него. "Ако вие имате нужда от системата на здравеопазването, като здравноосигурен ще трябва доброволно да направите този жест - да заплатите всички вноски, които не сте плащали от началото на здравноосигурителната система до сега", обяви вчера Москов. В момента в здравната система се влиза при плащане на дължимите вноски за последните 3 г.

"Търсят се ясни решения, за да не може българин, който се е осигурявал за здраве в друга страна, да бъде тълкуван от българската здравноосигурителна система като неосигурен", каза още Москов. Българите, които напускат страната за повече от половин година, и в момента имат право да се отпишат от здравното осигуряване. Тези, които не подадат съответната декларация, се третират обаче като длъжници.

РАЗДЕЛЕНИЕ

В момента има листи на чакащи за сериозни социалнозначими заболявания, например онкологични, а пациенти са принудени да вадят пари от джоба си, за да получат лечение, защити министърът предлаганата промяна в ЗЗО, според която НЗОК ще има не само основен, но и допълнителен пакет лечение. Идеята е основният да се финансира приоритетно и в него да влизат социалнозначимите болести, които водят до 95% от смъртността у нас, а за допълнителния да се дават далеч по-малко пари, така че лечението да се разсрочва във времето. Според депутатите от опозицията това ще доведе листи на чакащите и ще се въведе официално доплащането.