Брюксел: Агенцията по рибарство да е в Бургас

Най-доброто от печата

19-03-2015, 07:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Браншът също иска преместване

Европейската комисия иска Агенцията по рибарство и аквакултури да се премести в Бургас, за да има пряк контрол от служителите й върху дейността на рибарите, научи "Стандарт" от високопоставени източници в Брюксел. В същото време и от бранша настояват ресорната им агенция, която е на пряко подчинение на Министерство на земеделието, да се прехвърли в Бургас. Сред основните доводи на местните рибари е фактът, че 70% от риболовния флот е на територията на област Бургас.

Рибарството пък е традиционен за региона поминък и осигурява заетост в крайбрежните райони - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево и Ахтопол, в които заема значителен дял от местната икономика. В тези райони съществуват активни рибарски общности, обединени в местни инициативни рибарски групи, които се нуждаят от подкрепа. Според бранша именно местенето на агенцията щяло да ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора.

"Това е направо задължително. Няма как и няма логика дирекцията да е в София. И не само от гледна точка на документите. Нямаме никаква връзка с тази структура, която отговаря пряко за нашата дейност", заяви Петко Димитров от рибарско сдружение "Приморско".

Експерти от Европейската комисия дори смятат, че с преместването на агенцията ще се засили контролът сред рибарите, както и дейността по риболова, с който те си изкарват прехраната.

През 2012 година отново имаше идея да се мести агенцията в Бургас, но тогава плановете на кабинета не се реализираха заради предсрочните избори.

Копирано от standartnews.com