Георги Ганев: Минималната работна заплата да се определя според региона

Портфейл

19-03-2015, 07:11

Снимка:

bgonair.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Икономистът предлага и въвеждането на почасово заплащане

Да си в бедност е различно от това да гладуваш, казва за в. "Стандарт" икономистът от Центъра за либерални стратегии- Георги Ганев, по повод изследването на ИПИ, което бе оповестено преди дни. То констатира, че 200 000 деца гладуват, а 700 000 оцеляват с под 200 лв. на месец.  Бедността в България не се определя от абсолютни измерители като калории, брой дрехи и квадратура на жилището. Изследването на колегите от ИПИ е базирано на относителната бедност, което не ни казва почти нищо за абсолютната бедност. По абсолютна бедност, която се измерва например от Световната банка и на практика отчита покупателната способност, нашата бедност е значително по-малка в сравнение например с Бангладеш. Това, че сме най-бедни в Европа означава, че доходите, които създаваме като реална покупателна способност са най-ниски от всички страни в Европа. Но за света сме в първата четвърт от населението на планетата по доходи.

Въпросът е доколко са ефективни тези политики за проблема с бедността. Би трябвало да се обърне доста по-голямо внимание на тези политики, които не толкова помагат на бедните да преодолеят недостига на средства, а да им отварят възможности да започнат да се справят сами с живота. И точно там тези дългосрочно безработни хора, изключени от обществената активност, да се включат отново. Не всички от тези политики са насочени точно към този аспект на справянето с бедността. Предимно се съсредоточаваме как някъде да намерим средства, за да нахраним тези хора, а не върху това как те да бъдат подтикнати да се озоват в ситуация, в която да могат сами да се изхранват. Това е основен проблем на българската политика по отношение справяне с бедността. Няма как да считаме, че можем до произвеждаме много блага, от които да раздаваме на бедните хора. Трябва да се намери начин тези хора да бъдат активирани.

Обикновено човек е доста находчиво същество и при всякакви обстоятелства може да намери начин да се измъкне от бедността. Стига да има стимул и известни възможности, разбира се. Минималната работна заплата обаче утрепва всякаква възможност човек да работи легално, защото просто няма такъв работодател, който да може да я плаща в Северозападна България например. Минималните осигурителни прагове пък доубиват това, което МРЗ не е убила. Няма някой работодател, който да плаща тези пари там, с добавената стойност, която може да получи в този регион. В София и Бургас например няма никакъв проблем да ги плаща. Това е грешна политика на доходите, която трябва да бъде ревизирана драстично. МРЗ трябва да се диференцира по области и региони и да стане почасова.