Атина отхвърли "вето" на ЕС

Свят

19-03-2015, 06:49

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще плащат ток и наеми на бедните

Гръцкият парламент прие с голяма подкрепа закон за преодолване на хуманитарната криза, като отхвърли натиска от ЕС да го спре, предаде АФП, цитирана от в. "Труд". Първият пакет от мерки в подкрепа на бедните на левичарското правителство на премиера Алексис Ципрас бе подкрепен дори от опозиционната консервативна "Нова демокрация".
Преди това представител в екипа на Еврокомисията, наблюдаващ затъналата в дългове Гърция поиска законът с "едностранни" мерки да не се приема. В отговор Ципрас заяви, че "някои технократи се опитват да ни плашат с ултиматуми".
Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси отрече твърденията за вето, но посочи, че ЕС не е подготвен да задържи Гърция в еврозоната "на всяка цена".
Приетите мерки за борба с бедноста вероятно ще струват на Атина около 200 млн. евро. Те включват пускане на тока на бедни, които не могат да си плащат сметките и квота безплатна електроенергия. Освен това 30 000 домакинства ще получат субсидии за плащане на наемите, а 300 000 души - купони за храна.