АБВ искат актуализация на бюджета за отбрана

Срам и резил за стогодишната ни военна авиация, ако наши съюзници поемат въздушния ни суверенитет

АБВ настояват за актуализиране на бюджета за отбрана. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Парламентарната група на АБВ ген. Михо Михов, който даде брифинг в парламента, предаде репортер на Bulgariautre. „Трябва да изслушаме два сериозни доклада по състоянието на въоръжените сили, които да дадат достатъчно основание на Комисията по отбрана и всички парламентарни групи да поискат актуализиране на бюджета с цел модернизация и възстановяване на боеспособността”, заяви Михов.

Той обяви, че тази седмица от АБВ предприемат серия от дискусии за националната сигурност и проблемите на военната политика. Подобни дискусии ще се проведат и по значими теми от секторите икономика, култура, енергетика, социална политика.
„В Конституцията и нашите закони се третира, че българският гражданин е създател и потребител на сигурност. Нивото на националната сигурност се определя от защитата на жизненоважните интереси на нашето общество.

Опитваме се да окажем помощ по структурирането, функционирането и ефективността на системата за национална сигурност”, добави ген. Михо Михов.

Депутатът заяви, че групата на АБВ е участвала активно и е наложила редица промени в Закона за МВР. „Окуражени сме, че Румяна Бъчварова ще започне най-после очакваните реформи в министерството”, призна ген. Михов.

От партията обаче не приемат съжителство на МВР и службите за сигурност с престъпността. „Общественият ред не може да се поддържа дистанционно, а трябва да го утвърждаваш. АБВ е съвносител на пакета от закони в сектор „национална сигурност” – законите за военното разузнаване, за НСО и за НРС, която приема наименованието Държавна агенция „Разузнаване”. Рамковият закон – Законът за управление и функциониране защитата на системата за национална сигурност – леко ни смущава. Макар че сме съвносители, считаме, че той трябва да се разглежда като последен от пакета, да се даде време между първо и второ гласуване, за да бъде доработен”, поясни ген. Михо Михов.

По неговите думи законът се съсредоточава основно върху Съвета по сигурността към министър-председателя, но остава неясно какъв е съставът на съвета, какъв секретариат се създава, от какви експерти и как се вземат решения.

Несериозно е да се казва, че съветът е и консултативен, и управленски, смята депутатът.
„Остава безпокойството ни по отношение на боеспособността на Българската армия. Месец март е ключов по тази тема. Министерство на отбраната и Министерски съвет следва да внесат доклади за състоянието на националната сигурност и отбрана в Народното събрание. Модернизацията на армията силно закъсня. Недопустимо е май-юни-юли поради загуба на боеспособност и изправна бойна техника въздушният суверенитет на България да бъде поет от други съюзници. Това е срам и резил за стогодишната ни военна авиация, ако се случи”, подчерта ген. Михо Михов.

Той определи като ненормално отбранителният ни комплекс в сектора на Министерство на отбраната, представен от дружеството „ТЕРЕМ”, системно да сменя ръководството си. „Всеки министър на отбраната и правителство сменя това ръководство, а последствията са декапитализация на дружеството, липса на подготовка и визия за в бъдеще да се модернизират кадрите и оборудването. Няма яснота доколко дружеството трябва да обслужва министерството и да прави очисления от своята печалба към МО с цел подобряване на неговия бюджет”, уточни депутатът.

Според него е време да закупим нов самолет, който не би следвало да бъде комплектован изведнъж по модела на Румъния. „Може да се закупят 4, да се приготвят 4-5 пилоти, които след това да подготвят останалите си колеги и да дойде доста по-евтино за българския данъкоплатец”, предложи ген. Михо Михов.

В коментар на предложението Йордан Бакалов да оглави военното разузнаване, Михов заяви, че е разписано тази служба да се оглавява само и единствено от висш военен, а не цивилен. „И предишният цивилен ръководител не идваше от цивилната структура, а беше бивш полковник от службата за разузнаване. Недопустимо и нямаме достатъчно подготвени кадри, безпристрастни по линията на военното разузнаване, за да назначаваме цивилни ръководители”, посочи ген. Михов с уговорката, че няма нищо лично против Бакалов.