"Ню Йорк таймс": Сцената е подготвена за четвърти мандат на Нетаняху

Свят

18-03-2015, 11:37

Снимка:

on-parliament.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ликуд спечели изборите в Израел

 Нетаняху  и неговата партия Ликуд убедително победиха основния си съперник на провелите се вчера н Израел избори за Кнесета. Според преброени 99,5 процента от подадените близо 4 милиона бюлетини Ликуд печели 29-30 места в 120-местния парламент, припомня Ройтерс.

Ционисткият съюз получава 24 места, а центристката партия Кулану на Моше Кахлон, бивш министър на Нетаняху, получава 10 места. Центристите от партията Йеш Атид получават 11 места, а Единната арабска листа, обединяваща няколко партии на израелски араби, получава 14 места.
Националистите от партията Еврейски дом, които подкрепят разширяването на израелските селища на Западния бряг, получават 8 места в парламента. Дясната консервативна религиозна партия Шас има 7 места. Ултранационалистите от Израел Бейтену получават 6-7 места, а ултраортодоксалните евреи от Обединен юдаизъм на тората - 6 места. Крайнолявата партия Мерец има 4 места.
Сега от президента Ривлин зависи на кого ще възложи съставянето на ново правителство, отбелязва Франс прес. Сцената е подготвена за четвърти мандат на израелския лидер", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".
Победата бе изумителен обрат спрямо последните предизборни допитвания от петък, които даваха преднина на Ционисткия съюз, воден от Ицхак (Исак) Херцог, пред партията на Нетаняху. За да навакса с изоставането, Нетаняху в последния момент приложи кампания на "изпепелена земя", обещавайки, че докато е на власт, няма да има палестинска държава и обиждайки арабските граждани на Израел. Остава да се види как тази негова разделяща – според някои расистка - предизборна тактика ще се отрази на способността му да управлява един разделен Израел, отбелязва "Ню Йорк таймс".
Нова партия, от която вероятно ще зависи съставянето на следващото правителство, е Кулану (Всички ние) на напусналия Ликуд бивш министър на комуникациите Моше Кахлон, чиято подкрепа ще е от основно значение за съставена от Нетаняху коалиция, пише в. "Файненшъл таймс".
Ицхак (Исак) Херцог, лидерът на Партията на труда, влизаща в състава на израелската коалиция Ционистки съюз, призна победата на Бенямин Нетаняху на предсрочните парламентарни избори, произведени в Израел вчера, предаде Франс прес. Херцог съобщи, че е разговарял по телефона с Нетаняху, поздравил го е и му е пожелал късмет.
Същевременно досегашният израелски премиер Бенямин Нетаняху каза, че си дава 2-3 седмици за съставяне на ново правителство, предаде Франс прес. Нетаняху вече установи контакт с партията Еврейски дом, както и с ултраортодоксалните партии Шас и Обединен юдаизъм на тората, а също и с националистите от Израел Бейтену на досегашния външен министър Авигдор Либерман. Той разговаря и с потенциалния си съюзник Моше Кахлон, който намекна, че е готов да влезе в правителство, ръководено от Нетаняху, отбелязва Франс пре