Временен синдик влиза в КТБ

Депутатите приеха промени в Закона за банкова несъстоятелност

Народното събрание позволи назначаването на временен синдик в КТБ, предаде репортер на Bulgariautre. Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за банкова несъстоятелност.

Преди да постанови решение по искането на Централната банка за откриване на производство по настоятелност, съдът във основа на молба от Централната банка или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще постанови спиране на съдебните и арбитражните дела срещу имуществото на банката, ще допусне други предписани от закона мерки, които обезпечават наличното имущество на банката. По молба на фонда в случаите, когато квесторите са назначени от Централната банка преди решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност, се назначава временен синдик, предложен от фонда.
Съдът е длъжен да назначи предложения от фонда временен синдик в срок, когато той е дал писмено съгласие за това.

Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнета лицензия, да управлява текущите дела на банката, да опазва, попълва и управлява имуществото на банката, да получава под опис, да издирва и уточнява имуществото на банката.
Синдикът ще може да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки.
Със съгласието или по предложение на управителния съвет на фонда се възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследването на банкови фалити, да извършват действия по проследяване и да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона.

Временният синдик публикува на страницата на фонда в интернет ежеседмични отчети за дейността си, в които описва всички свои действия без информация, която е защитена от закона. Отчетите ще се изпращат и до министъра на финансите.

При обсъжданията преди гласуването Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че приветства консенсуса по наложителните промени. Той благодари на колегите си за конструктивната работа.

Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че няколко месеца КТБ е оставена под специален надзор и се управлява от квестори. "Има пълна липса на прозрачност и информация какво се случва в КТБ през този период и пълна липса на отговорност за това какво се случва там", добави тя. Тя заяви, че трябва да бъдат назначени лица, които да управляват банката в хипотезата временни синдици, които да се ползват с по-високо доверие. Манолова приветства идеята за публикуване на седмични отчети от страна на синдиците.