Падналият метеорит край Сопот бил руски спътник

Три дни след като над 55 души от Сопот и Пловдив са видели как космически обект се приземява над Средна гора, нито една служба не е проявила интерес да го търси

Три дни след като над 55 души от Сопот и Пловдив са видели как космически обект се приземява над Средна гора, нито една служба не е проявила интерес да го търси. Това съобщи за „Преса“ кметът на Сопот Веселин Личев.

Според него предполагаемият метеорит е паднал някъде в планината и местните власти нямало как да отидат да го търсят. От вчера в града на Вазов има нова версия - светещият къс, който са видели местните, можело да е парче от руски космически спътник. Около 19,30 ч. в неделя вечерта местните са наблюдавали странното явление в небето, а около час и половина по-късно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщила, че метеорит е паднал край Сопот.

Сопотчани предполагат, че руснаците са проследили този обект, който може би е от тяхна станция и затова толкова бързо са разбрали къде е паднал. „Ако този космически отпадък е радиоактивен и някой пастир или туристи попаднат на него в планината, кой ще носи отговорност”, безпокои се кметът на Сопот. Той не знаеше към кого да се обърне вчера, защото Гражданска защита едва ли ще хукне в планината да търси падналото парче. „В Сопот измерили радиационния фон и той бил в границите на нормалното”, успокои градоначалникът.
Според него няма паника, но местните хора, блестящо описани от Вазов в „Чичовци“, вече „се двоумят дали да гледат по телевизията „Досиетата Х“, или да слушат тематичната песен „Камъните падат от небето“ в сопотските механи. Там от няколко дни оживено се коментирала случката с падналия обект.

Кметът Личев смята, че е крайно време в страната да се създаде съвет, който да се занимава специално с НЛО и всякакви сигнали за падащи метеорити или космически отпадъци.

„Няма кой да ни отпусне средства, за да отидем и да потърсим този метеорит“, обясни пред „Преса“ Чавдар Каров, шеф на отдел „Палеонтология и минералогия“ към Природонаучния музей на БАН. Това е единственото звено, което се състои от двама служители и би могло да предприеме такава експедиция, но няма финансиране за подобна дейност.

Учените имат сведения за паднали около пет метеорита у нас. Последният е от 1966 г., открит край с. Павел, до Полски Тръмбеш. Тежал е около 2 кг. През 1904 г е паднал друг до с. Гумощник, Троянско. Имало сведения за още един, по-стар, но той се съхранявал във Виенския музей.

В университетския музей има други два по-малки, но те са пратени за изследване. „Нямам представа дали ако някой намери този метеорит, музеят има право да го изиска като експонат, както е за археологическите находки“, каза още асистент Чавдар Каров.