Пенсионните дружества твърдо срещу идеите на Горанов

Промените не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите

Предложението на финансовото министерство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната система в България.
Промените не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а дори напротив - предлаганият избор между вноски само в НОИ или в НОИ и частни пенсионни фондове пряко ги ощетява и нарушава правата им.

На тази позиция остава Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), предаде Преса.

БАДДПО бяха поканени на изслушване във временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове. Пред комисията председателят на асоциацията Никола Абаджиев отговори на предварително зададени въпроси.

Депутатите от комисията, оглавявана от Корнелия Нинова от БСП, са поискали да разберат позицията на БАДДПО по четири групи въпроси - какви са вижданията на пенсионните дружества за намаляване на размера на таксите, какви са проблемите и различията по отношение на изчисляването на доходността на средствата в частните фондове, какво смята БАДДПО за предложението вноските да се трупат в Сребърния фонд и нужно ли е разширяване на понятието "свързани лица".

"БАДДПО счита, че с предложението за съхранение на средствата в Сребърния фонд, което идва от финансовото министерство, се разрушава сигурността на пенсионната система в България", посочи Абаджиев. Предложените промени не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а предлаганият избор пряко ги ощетява и нарушава правата им, настояват от асоциацията.

"С включването на възможността партидите да се прехвърлят се нарушава сигурността на пенсионната системата. Промяната не решава проблема с липсата на обособени индивидуални партиди", посочи той и бе категоричен, че това е нецелесъобразно с оглед общата европейска цел по отношение на сигурността на пенсиите.

Никола Абаджиев цитира и становище на мисията на Международния валутен фонд от 13 март. Според МВФ "въвеждането на избиране на вариант при участието на втория стълб представлява фундаментална промяна на модела". От МВФ посочват още, че следва да бъде осигурено достатъчно време за изчерпателен анализ на въздействието и за консултации със засегнатите страни, особено по отношение на възможността изборът да не бъде еднократен.
По отношение на намаляването на таксите, Абаджиев обясни, че въпросът е актуален и необходимо да се пристъпи към неговото конкретно решение.

По думите му, дружествата са изразявали подкрепа и възприемат предлагания подход на Комисията за финансов надзор (КФН) за плавно осъвременяване на таксите, но за да се приеме най-вярното решение по този въпрос са нужни задълбочен анализ и разчети. Намаляването трябва да се извършва при предварително разписани във времето параметри.

Асоциацията на пенсионните дружества продължава да оспорва и доходността на частните пенсионни фондове за последните 10 години, представена от КФН. Налице са съществените различие между КФН и БАДДПО по реалната и номиналната доходност и методиката на изчисление, призна Абаджиев и даде за пример, че според КФН за периода 2004 - 2014 средната реална доходност за универсалните пенсионни фондове е отрицателна: -0,16% на годишна база и -1,7% за целия период. "Противно на горното, по изчисление на БАДДПО, реалната доходност е положителна: 0,48% на годишна база и 5,15% за целия период", настоя Абаджиев.

От БАДДПО настояха пред комисията за преразглеждане и усъвършенстване на методиката, прилагана от регулатора. Според дружествата терминът "реална доходност" се използва твърде неаргументирано и спекулативно у нас, а реалната доходност се изчислява по сложни икономически методики.

От асоциацията изразиха категорична подкрепа към промени, които да доведат до разширяване и осъвременяване на понятието за "свързани лица".

По време на заседанието депутатът Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт цитира писмо на Европейската комисия, която поставя девет въпроса към българското правителство, което по същество според него представлява стартиране на наказателна процедура заради приетите промени в края на декември.