Румъния сваля данъците още тази година

Първо ще падне ставката по ДДС, а след няколко години и данъците върху доходи и печалби, както и осигуровките

Обнадежден от солидния бюджетен излишък през първите два месеца на годината, румънският премиер Виктор Понта заяви във вторник, че може да започне намаляване на данъците още през тази година и пак да се вмести в договорения с МВФ бюджетен дефицит от 1.8%, пише Kапитал.

Освен това след няколко месеца ще бъде направено борсово предлагане на пакети от 15-25% от столичното летище, пристанището в Констанца и енергийната компания "Хидроелектрика".

Ето защо и какво се променя

На среща с журналисти той обясни, че през първите два месеца първичният бюджетен излишък е почти 1 млрд. евро. По-добри от очакваното са и преките чуждестранни инвестиции и износът за този период. Запитан да уточни дали не обмисля да изтегли напред планираните за 2016 - 2019 г. данъчни реформи, Понта отвърна: "Ако фискално можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим."

Пакетът за данъчни промени бе представен през февруари и ще бъде внесен в парламента следващата седмица, допълни премиерът. Според него правителството ще успее да убеди МВФ, че понижаването на данъците няма да дестабилизира финансите.

Фондът подпомага Румъния с поредица от споразумения за оказване на помощ след спукването на имотния балон през 2009 г. и потъването на страната в рецесия. Последното от тези споразумения изтича през септември и довършва програмата за съкращаване на дефицита и провеждане на реформи.

"Изобщо не изключвам идеята през годината да стимулираме икономическия растеж. Но всички фискални мерки през 2015 г. ще бъдат в рамките на договорения дефицит от 1.8% от БВП", каза Понта, но не посочи кои данъци би могло да бъдат намалени.

При представянето на 18 февруари на новия данъчен кодекс правителството между другото предложи:

- 20% ще е ДДС от 2016 г. при сегашните 24% (в България ДДС е 20%)
- 9-процентната намалена ставка за ДДС за някои храни ще бъде разширена и върху други хранителни (месо и зеленчуци) и основни стоки (в България само туристическите услуги се облагат с 9%; всички искания досега за по-ниски ставки за групи стоки не са били приемани с обяснението, че трудно се администрират).
- 14% ще стане плоският данък (върху доходите на физическите лица и корпоративните печалби) от 2019 г. при сегашните 16% (в България е 10%).
- Ще бъдат понижени акцизите върху горивата и ще бъдат премахнати акцизи от някои потребителски стоки
- Ще бъдат вдигнати данъците върху имотите, като в последния момент са добавени по-високи ставки за терените и земеделските площи в рамките на населените места
- Правителството обмисля и отмяна на някои данъци върху върху земеделската техника според медиите, но тази мярка не присъства в законопроекта
- Предвижда се намаляване и на социалните осигуровки. Вноската на работодателите се понижава от 15.8% на 13.5%, а тази на работещите - от 10.5% на 7.5%. (Социалните осигуровки в България са в размер на 17.8%, като разпределението е в съотношение 60:40 в полза на работодателя.)

Понта залага правителството срещу реформата

Опозиционни политици казват, че данъчната реформа трябва да е още по-амбициозна и да има силен акцент върху събираемостта – в момента според тях тя е едва около 41%. Понта обаче демонстрира решителност и казва, че ще прокара проекта си, дори ако трябва да мине през вот на доверие в парламента. Редовните избори в страната би трябвало да са в края на 2016 г.
Председателят на Сената Калин Попеску-Търичану предложи, щом плоският данък ще остане още 3-4 години, за това време в данъчния кодекс да се включат данъчни облекчения за влагащите в частно образование, здравеопазване и частно пенсионно осигуряване. Така ще се стимулира насочването на средства към определени части от икономиката и ще се спестят известни разходи на държавата, цитира мотивите му агенция "Аджарпрес".

Малко преди да бъде принуден да подаде оставка заради разследване за корупция, финансовият министър Дариус Вълков също заяви, че ДДС ще бъде намален "най-късно до края на годината", за да стимулира вътрешното потребление и икономическия растеж. Според него това зависи от стабилното повишаване на бюджетните приходи и трудни разговори през април с представителите на МВФ.

Изчисленията показвали, че непосредственият ефект от намалените данъци ще бъде загуба за бюджета от 4.4 млрд. леи (1 млрд. евро), но в крайна сметка реалната сума може да е поне два пъти по-малка, защото по-ниският ДДС може да стимулира фирмите да не укриват данъци.

Сред най-либералните в ЕС след 3 години

Вълков, който бе един от основните автори и двигатели на новия данъчен кодекс, заяви, че Румъния планира до 2018 г. да има една от най-либералните фискални политики в ЕС. Макар и в оставка, той ще остане на поста си до приемането на новия данъчен кодекс и данъчно-процесуален кодекс, заяви премиерът. Предполага се, че те ще минат по съкратена процедура на дебати и одобрение в парламента, за да влязат в сила още през юни.

Със съкращаване на държавни заплати, ограничаване на бюджетните служители и вдигане на данъците страната премина през програма за съкращаване на дефицита, който в най-тежката 2009 г. достигна 7.2%.

През 2014 г. икономическият ръст бе 2.9% на годишна база при 3.5% за предходната (когато добрата реколта изстреля икономиката). Националната валута се държи стабилно от началото на годината, а доходността по 10-годишните облигации на Румъния се е установила от известно време на около 1.84%.

Данъчните промени в Румъния ще окажат влияние и върху България. Те могат да направят по-изгоден износа, но пък в пограничните зони могат да спрат потреблението на български стоки от румънци, ако намаленото ДДС изравни цените. За миналата година към Румъния са изтъргувани стоки за 3.42 млрд. лева, като вносът е малко по-голям - 3.5 млрд. лв.

"Понижаването на данъците е добра новина и за българските производители, които изнасят продукция за Румъния, тъй като това ще стимулира потреблението още повече. Допълнителен стимул в момента е и поскъпващата лея", коментира представител на български производител на бързооборотни стоки, който изнася за там. Според него данъчните промени в Румъния ще стимулират още повече икономиката на страната и тя ще дръпне значително пред България и в това отношение.