ЕГН-то определя кога да се пенсионираме

Граждани с предложение за реформа към социалния министър

Пенсионната възраст да се определя според годината на раждане. Това предлагат граждани на социалния министър Ивайло Калфин чрез специалния имейл на ведомството за пенсионната реформа, пише Монитор.

Идеята за обвързване на пенсионната възраст с ЕГН-то е лансирана в края на януари. Тя предвижда жените и мъжете, родени през 1970 година, да излязат в заслужена почивка през 2030 година. Това означава, че 45-годишните към момента работници ще се трудят, докато навършат 60 години и след натрупани 40 години трудов стаж. Така на практика увеличението на пенсионната възраст трябва да замръзне, защото в момента за трета категория тя е 60,8 години за жените и 63,8 години за мъжете.

Осигурителният стаж обаче ще се увеличава, защото сега дамите трябва да се трудят поне 35 години, а представителите на силния пол -  38 години. Според предложението към социалния министър в периода 2030 - 2042 година възрастта за пенсия ще се увеличава от 60 години до 62 години, а трудовият стаж - от 40 години до 42 години. Сегашните 20-годишни младежи ще се трудят до 65 години.

Според Калфин пък пенсионната възраст за най-масовата категория труд трябва да започне да расте плавно още от догодина. Идеята е от 2016 година възрастта и стажът за пенсия при жените да нараства с по 2 месеца до 2029 година, а след това с по 3 месеца до 2037 година, когато те ще излизат в заслужена почивка на 65 години. За мъжете пенсионната възраст ще се увеличава с по 2 месеца също до 2017 година, а след това с по месец до 2029 година, когато за излизане в заслужен отдих ще са им нужни 65 години. От МТСП предложиха изравняване и на осигурителния стаж, нужен за излизане в заслужена почивка. Това означава, че през 2037 година жените и мъжете биха спирали работа след 40 години труд.

По отношение на пенсионните осигуровки пък в МТСП са постъпили предложения хората да могат да местят цялата си вноска от НОИ към частните фондове и обратно.

Това ще осигури справедливи пенсии на бъдещите пенсионери - кой каквото сам си е избрал“, мотивират се инициаторите. Според тях трябва да има промяна и при формулата за изчисляване на парите за старини.

„Трябва да има ясна и прозрачна формула за определяне на пенсията, която да зависи единствено от вноските на конкретния човек, а не от средногодишния осигурителен доход за страната“, категорични са те. Досега Калфин, социалните партньори и представители на партиите в НС са провели 7 срещи за пенсионната реформа. Окончателните решения за нея ще станат ясни в края на месеца.