Уседналост за прием в 1-и клас

Най-доброто от печата

18-03-2015, 07:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Записването е от 1 април и за първи път е централизирано

Подобно на изборите директори на елитни училища въвеждат изискването за уседналост на родителите сред критериите за прием в 1-и клас, пише “24 часа” като се позовава на своя проверка.

В столичното 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” например цели 50 точки носи местоживеене в района минимум 6 месеца преди началото на записването, което от тази година за първи път е централизирано и стартира на 1 април по препоръка на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева.

Миналата година амбициозни родители на най-малките ученици превзеха желаните училища още в първия работен ден след новогодишните празници. Всъщност приемът в добро училище още от 1-и клас вече е трамплин към елитна паралелка в по-горен курс, което прави родителите особено чувствителни към образованието още от най-ранна възраст на малкото. Преди по-строгите правила и критерии за прием в 1-и клас в някои училища състезанието беше между шестима кандидати за място, помнят директори.

“Родителите трябва да докажат уседналостта на детето чрез удостоверение за настоящ адрес, копие от лична карта или договор за наем. Училището е общинско и е редно децата на гласоподавателите в този район да учат тук”, обясни директорът Диян Стаматов.

Местоживеене с постоянен адрес преди 1 януари 2015 г. носи 45 точки на кандидат-първолаците в 133-о СОУ “Александър Пушкин”.

16 точки пък е бонусът за дете с адресна регистрация в района на 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт “Иван Вазов” в София преди 1 януари. Печат след тази дата намалява точките на 10.

“Важно е за децата да бъде гарантиран приемът в най-близкото училище. Така малкият ще се чувства в спокойна и сигурна среда. Естествено, това не ограничава достъпа и на другите деца, защото мобилността вече е част от нашето ежедневие”, коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

За да отсеят кандидат-първолаците, директорите въвеждат още изисквания, които също носят определен брой точки при класирането.

С предимство се приемат деца, които имат брат или сестра в училището. Привилегия е, ако майката или бащата работят в системата на просветата или пък са служители на общинските администрации.

Плюс може да донесе и месторабота на родителя в района. Директори смятат за предимство и родител да е възпитаник на училището.

Според министерството на образованието няма опасност дете да остане без възможност да се запише в 1-и клас.

“Не всяко училище обаче знае кога са се заселили нови жители в района. Говоря особено за големите градове. Затова важно е колко добре си комуникира училището с общинската управа.

Общините би трябвало да имат пряк поглед върху движението на децата според адресната регистрация на техните родители”, каза още Ваня Кастрева.