НАТО: Кризата в Украйна е заплаха за България

Политика

18-03-2015, 07:21

Снимка:

eurocom.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Руската агресия може да има конкретни последици у нас

Събитията в Източна Украйна са заплаха и за България. Това е оценката на заместник-върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - генерал Ейдриън Брадшоу, предаде Нова телевизия.

Според британеца, руската агресия може да има конкретни последици и у нас. Русия преначертава границите на суверенни държави, което е заплаха за всяка страна в Европа. Посещението на Брадшоу съвпада с големите учения на НАТО в Черно море. След като бяха във Варна, бойни кораби от Съединените щати, Канада, Турция, Германия и Италия са недалеч от Крим. Провеждат се симулации на въздушни битки и издирването на подводници.

„Нашият отговор досега е бил изцяло отбранителен и напълно прппорционален на заплахата, но е абсолютмо необходимо е уверим нашите съюзници и особено тези от Източния фланг, че заставаме твърдо зад принципите за колективната отбрана. Затова изграждаме сили с висока степен на отбрана. Не бих искал да влизам в подробности как точно ще се движат те, но в рамките на дни, могат да бъдат на територията на всяка държава, в която възникне криза”, обясни ген. Ейдриън Брадшоу, зам.-върховен командващ на Съюзното командване на НАТО