Шок и ужас по висшите етажи на властта в Румъния:Арестуваха топборец срещу корупцията

Свят

18-03-2015, 07:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

13 бивши министри вече са зад решетките

Румъния задържа в понеделник топ борец срещу корупцията заради надуване на компенсации при реституция със 75 млн. евро и кмета на Констанца за вземане на подкупи от 9 млн. евро и щети за 26 млн. евро.

Хория Джорджеску вчера подаде оставка като шеф на Агенцията по прозрачност, която гледа под лупа произхода на доходите на висши политици. Това стана, след като бе обвинен, че като член на Комисията по реституция през 2008-2009 г. завишил със 75 млн. евро оценката на три имота, подлежащи на връщане. По същия случай бе арестувана Ингрид Мокану Попа, която тогава била зам.-шефка на комисията. Обвинена е и ексшефката на комисията Ингрид Заарур. Тримата отричат да са извършили нарушения на закона.

Арестуваният кмет на Констанца Раду Мазаре също не признава вина. Той бе обвинен, че в периода 2006-2009 г. получил 2 млн. евро подкуп от две компании, за да улесни издаване на документи за строежа на молове в града. А в периода 2008-2014 г. получил 7 млн. евро, за да осигури 25-годишен договор на компания за 325 млн. евро за почистване на Констанца. Така нанесъл щети за 26 млн. евро, посочва Дирекцията за борба с корупцията. Подкупите били платени чрез фиктивни рекламни договори.

В последните пет години румънските власти успяха да вкарат десетки висши политици в затвора, като медиите коментираха, че страната вече разполага с цяло правителство зад решетките.

Малко по-рано в разгара на друг корупционен скандал оставка подаде и румънският министър на финансите Дариус Вълков. В петък следствените органи започнаха разследване срещу Вълков, който според обвинението, е получил подкуп в размер на 2 млн. евро в замяна на помощ за получаване на обществени поръчки, докато е бил кмет на южния румънски град Слатина. Вълков също отрича обвиненията.

За намерението му да отстъпи от поста си стана известно след като президентът на страната Клаус Йоханис заяви, че присъствието му подрива нивото на доверие към правителството.

Наскоро властите задържаха и Мариян Вангелия - една от най-влиятелните фигури в управляващата Социалдемократическа партия. Toй е обвинен в пране на пари, получаване на подкуп и злоупотреба със служебно положение в качеството му на районен кмет в Букурещ. Заедно с него са арестувани още трима души, за които се предполага, че са участвали в неговите престъпления.

Прокуратурата разследва Вангелия по обвиненията, че е получавал по 20 на сто подкуп за всеки договор, който е подписвал като градоначалник след 2007 година. Според обвинението общата стойност на подписаните от него договори в периода 2007-2015 година възлиза на 2 млрд. леи, което прави 450 млн. евро.

Съдиите вече изпратиха зад решетките поне 13 политици, които са заемали министерски постове в различни правителства.