Дърводобивни фирми излизат на протест пред парламента

Държавният бюджет ще бъде ощетен с близо 29 млн. лева, алармират от бранша

"Категорични сме, че с Решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца няма да се разреши проблемът с незаконната сеч в Бългрия, а единствено ще бъдат ощетени над 800 малки и средни дружества от бранша.", заяви днес на официална пресконференция Жельо Вардунски, износител на дървесина. Той подчерта, че мерките за справяне с незаконното изсичане на българските гори трябва да са в посока на по-засилен и строг контрол, а не в ограничаване на бизнеса.

Утре в 10 ч. пред сградата на Народното събрание износителите на дървесина и дърводобивни дружества в България излизат на мирен протест срещу Забрана за износ на дървесина от Република България, влязла в сила от 10 март 2015 г. Крйната им цел е да бъдат приети по време на Заседанието на Комисията по земеделието и храните, обявено в програмата на НС с начален час от Финансовите измерения на Забраната са сериозни и далеч не касаят единственото дружествата. Над 100 фирми от сектора са застрашени от бърз фалит в следващите 3 месеца, а други 800 свързани браншови компании ще бъдат косвено засеганти.

Очакваните загуби за бизнеса в следствие на Забраната се остойностяват на близо 40 000 000 лв., от които обаче 10 млн. са за заплати на служители. "Държавният бюджет пък ще загуби общо около 29 милиона лева, включително приходи от секторите Пристанища, Национална Служба за Растителна Защита (НСРЗ), Държавни Горски Стопанства (ДГС) и Транспорт.", допълни Димитър Николов, износител на дървесина Очакват се и серизони социални щети, като близо 8 000 души ще бъдат съкратени във всички региони на страната.

Износителите и дърводобивни дружества негодуват и срещу факта, че Решението се гласува сега, два месеца след приключването на Първа тръжна сесия и изкупуването на прогнозни количества дървесина на стойност 12 млн. лева, което е 1/3 от цялото количество за 2015 г. Компаниите са поставени пред свършен факт и невъзможност да изпълнят поетите ангажименти към своите контрагенти и клиенти.

"Годишно страната изнася по-малко от 1 млн. куб. м. дървесина, а добиваната дървесина е 6,4 млн. кубика. Това са близо 16%. А какво става с останалите 84%? Защото ние можем да предоставим ясна разбивка за придобиването и износа на тези 16%, а кой отговаря за останалите 84%?", попитаха по време на пресконференцията си представители на бранша.

Експертите лесовъди пък поставиха на дневен ред болезнената тема с развенчаването на мита за масовата незаконна сеч в страната. Посочено бе, че годишният естествен прираст на горите в България е 14%, от които едва 50%, а би трябвало да се изсичат минимум 80%. Специалистите са склонни да говорят за масово "неотсичане" на горите и потвърдиха тезата на бизнеса, че дървесината, която се изнася извън страната, няма как като количество да бъде реализирана на вътрешния пазар – капацитетъ на предприятията е около 1,5 млн. кубика, а за потребление на населението се изразходват близо 3,5 млн. кубика. Остава 1,5 млн. кубика дървен материал, от които износът е едва около 900 000 кубика на година.

Представителите на износителите на дървесина и дърводобивни дружества заявиха, че са готови на активни стачни действия, в случай че не бъде отменена Забраната за износ на необработен дървен материал.