Остава ли Нетаняху премиер на Израел?

Свят

17-03-2015, 15:37

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес там се провеждат предсрочни парламентарни избори

Днес сепровеждат предсрочни парламентарни избори в Израел. Депутатите в Кнесета се избират по пропорционална система, гласуването обаче е тест за доверието към премиера Бенямин Нетаняху, припомня БНТ. До извънредните избори се стигна, след като в края на миналата година израелският министър – председател поиска разпускане на парламента заради разногласия в коалиционното правителство.

17 март е решаващ за политическата съдба на израелския премиер Бенямин Нетаняху. От резултатите от гласуването зависи дали той ще се прости с премиерския пост или пък ще се реши да влезе в коалиция. Последните социологически проучвания показаха, че партията му изостава от левоцентристкия Ционистки съюз. Напълно възможно е обаче Нетаняху да остане на власт.

Според избирателната система на Израел, министър-председател може да стане не само лидерът на партията, която е спечелила най-много гласове. Съставянето на правителство може да бъде възложено на всеки един депутат. За да е отново пермиер, обаче, Нетаняху ще трябва да влезе в коалиция. Засега той категорично отказва да управлява заедно с опонентите си.

Основна тема в предизборната кампания на Нетаняху беше сигурността на Израел и яростното разобличаване на ядрената програма на Иран. Вчера той отново заяви, че ако бъде избран за премиер, няма да допусне да бъде създадена палестинска държава.

Но освен сигурността и отношенията с палестинците, при сегашните избори израелците се интересуват и как ще бъде преодоляна жилищната криза в страната. За последните 7 години цените на жилищата в Израел скочиха с 60%. През 2011 година високите цени на недвижимите имоти предизвикаха най-големите социални протести в историята на Израел.