Майки искат детски надбавки за всички, без значение от доходите

Животът

17-03-2015, 14:04

Снимка:

пресцентър ПП ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В Горна Оряховица депутатът Клавдия Ганчева обсъди с граждани промените в пенсионната система

Жители на Горна Оряховица се срещнаха в понеделник вечерта с народния представител инж. Клавдия Ганчева Дискусия, за да чуят подробности и да споделят мнение относно промените в областта на пенсионната система и държавното обществено осигуряване. Целта на народния представител е да събере предложения на граждани преди започващите обсъждания в парламента. До 30 март всички могат да правят предложения, които ще влязат за разглеждане в парламентарните комисии, информира Клавдия Ганчева, която е член на комисията по труда, социалната и демографска политика.

Оживената дискусия, която се проведе в офиса на ГЕРБ в Г. Оряховица, продължи повече от час. Народният представител запозна участниците в срещата с някои от обсъжданите вече проекти за промени. Сред тях са нов начин за изчисляване на коефициента за определяне пенсиите на новите пенсионери, постепенното покачване на възрастта за пенсиониране и изравняването й за мъже и жени на 65 г., плавното увеличаване на вноските за пенсия, създаване на Гаранционен фонд за втората пенсия на родените след 1959 г., създаване на парламентарна комисия, която да анализира как КФН контролира частните пенсионни фондове и др.

Как ще се гарантира, че частните фондове няма да се превърнат в нова КТБ. Защо полицаи, военни и държавни служители не внасят социални осигуровки. За и против данък върху пенсията на работещите пенсионери. Защо няма контрол върху това как се осигуряват работещите. Това бяха основните теми, по които разговаряха участниците в дискусията.

Около две предложения се обединиха повечето граждани, присъствали на срещата -  минималната заплата за съответна професия да не бъде по-ниска от минималния осигурителен праг за длъжността и държавните служители да си поемат осигурителната тежест като всички останали.

Предложения от името на горнооряховски майки бяха предадени на народния представител от общинския координатор на ГЕРБ Деница Цветанова. Едното идва от семейства, чиито доходи надвишават с няколко лева прага за получаване на детски. Те се питат защо работещите, които плащат осигуровки нямат право на обезщетения за отглеждане на дете, а парите им отиват за издръжка на тези, които са превърнали майчинството в професия. Нека всички деца, независимо от доходите на родителите им, да получават надбавки, искат семейства от Горна Оряховица.

Другото предложение е майчинство да може да се прехвърля на бащата, бабата или дядото на детето, след като то навърши 3 месеца, а не 1 година, както е в момента. Това предложение е в интерес на майки, чиято професия не позволява дълго откъсване от работа.