Нараства броят на „откритите и маркирани” нагли шофьори

В инициативата „Заедно срещу крайно наглите шофьори” са се включили над 11 хиляди души

Инициативата „Заедно срещу крайно наглите шофьори” набира все повече сила и популярност както в интернет пространството, така и в обществото.

Все повече хора от цялата страна се включват в борбата с наглите шофьори, паркиращи безобразно по пешеходни пътеки, детски площадки, инвалидни места и т.н.

Нарушителите биват „маркирани” със стикер върху някое от стъклата на автомобила, който да им напомни, че погазват и закона, и добрия морал, и правата на хора около тях.

До момента в инициативата са се включили над 11 000 души от цялата страна. Ежедневно хората изпращат снимки на  „наградени” със стикери нарушители.

Инициативата е на около месец, но въпреки малкото време, вече са налице и първите резултати в районите, където са най-активни някои членове на групата.

Основната мисия на инициативата „Заедно срещу крайно наглите шофьори” е да събуди гражданското съзнание, което е посочено като имунната система на всяка една страна и като цел организаторите посочват изграждането на активно гражданско общество, което не толерира наглостта, погазването на законите и правата на останалите, а реагира адекватно срещу тях.

Организаторите на инициативата многократно напомнят, че са категорично против каквото и да е нанасяне на имуществени щети върху автомобилите на нарушителите като например рязане на гуми, надиране на боята с ключ, огъване на чистачки, ламарини и други такива всеизвестни методи.

В стикерите на инициативата „Заедно срещу крайно наглите шофьори” няма обидни квалификации, тъй като нямат за цел да атакуват личността на човека, а постъпката и наглостта му.

Организаторите посочват, че не им допада идеята на досегашните опити за изработване на такива стикери с неизменно присъстващи обидни квалификации като „идиот”, „простак”, „селяндур”, както и обидни жестове като средни пръсти и т.н. От групата считат, че такива послания единствено озлобяват нарушителя и той вместо да се замисли защо е „маркиран”, тръгва да отмъщава.

От инициативата вярват, че гражданското общество е имунната система на всяка една страна. Негова е отговорността да атакува тумора „наглост”, където и когато се появи и възможно най-ефективно да го неутрализира с действия. Бездействието, апатията и мислене от рода „к'во ме бърка мен т'ва?” са пагубни и изцяло работят в полза на „тумора”.