Бойкот на „Долче и Габана”, призовава Елтън Джон

Модното дуо се обяви против инвитро процедурите

Думите на Стефано Долче и Доменико Габана разгневиха британската поп звезда сър Елтън Джон, той призова за бойкот на бранда "Долче и Габана" заради отношението на двамата италиански дизайнери към инвитро процедурата.
Доменико Долче и Стефано Габана бяха гей партньори в продължение на 23 години до раздялата си през 2005г. Те ясно са декларирали несъгласието си с това да има хомосексуални семейства.
Но сега в интервю за списание "Панорама" те отидоха още по-далеч като се обявиха и против това такива семейства да отглеждат деца, включително и собствени, но заченати инвитро. "Ние сме против осиновяването. Единственото семейство е традиционното", цитира думите им Би Би Си.
"Не на химическото потомство и матките под наем - животът тече по естествения си начин, има неща, които не бива да бъдат променяни", добавят те.
Но позициите им не спират тук. Доменико Долче обяснява, че децата трябва да бъдат резултат от един "акт на любов". "Раждаме се от майка и баща - или поне така би трябвало да бъде. Аз наричам тези деца на химията "синтетични деца". Наети матки, семенна течност, избрана от каталог."
Стефано Габана допълва: "Семейството не е прищявка. В него има някакво свръхестествено чувство за принадлежност".
В отговор на това Елтън Джон, който има семейство с две деца с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш, остро критикува дизайнерите в профила си в "Инстаграм": "Как смеете да наричате децата ми "синтетични". Как не ви е срам да пъхате малките си осъдителни пръстчета в инвитро процедурата - чудо, което позволява на милиони обичащи се хора, хетеро- и хомосексуални, да сбъднат мечтата си да имат деца!"
След това композиторът и певец напада и продукцията на "Долче и Габана": "Архаичното ви мислене е изостанало от времето, също като модата ви. Никога повече няма да нося "Долче и Габана".  #BoycottDolceGabbana".

През 2006г. Габана сподели, че се е свързал с жена, която да му роди дете, но в крайна сметка се е отказал, защото бил против идеята дете да отрасне с двама гей родители. "Всяко дете се нуждае от майка и баща. Не мога да си представя детството ми без моята майка. Освен това смятат за жестокост бебе да бъде разделено от майка си.
В неделната вечер Долче и Габана, които са бизнес партньори, разпространиха уточнение, в което казват, че са изразили в интервюто лично мнение и не съдят поведението на други хора.
"Твърдо вярваме в демокрацията и смятаме, че за нея е изключително важна свободата на мнението. Говорехме за начина, по който гледаме на света, но намерението ни не е било да оценяваме избора на други хора. Вярваме в свободата и любовта", казва Габана.