Само 4,9 % от студентите ни избират информатика

Общество

16-03-2015, 13:30

Снимка:

www.izmami.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Образованието ни не може да навакса развитието на новите технологии в софтуерната система

Голямото разминаване между това, което иска пазарът на труда, и образователните стандарти в университетите все още е един от най-големите проблеми на бизнеса. Разминаването между професионалните и образователните стандарти води до казуса, че от една страна няма работа за много българи, а от друга – няма хора за работа. Тези признания за ситуацията на пазара на труда през погледа на бизнеса направи изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Днес той седна на една маса с Националното представителство на студентските съвети (НПСС) у нас и подписа меморандум за сътрудничество.

Основната задача на положените подписи и от двете страни е да се работи в посока по-бързото модернизиране на българското висше образование, което да помогне за развитието на икономиката на страната ни и да подготви студентите за професионалната им реализация.

За да изпълнят тази задача, ръка за ръка БСК и НПСС ще правят съвместни проучвания, ще обменят информация и ще участват заедно в различни проекти. За да докажем необходимостта от подобно сътрудничество, Божидар Данев очерта едни от най-големите проблеми във връзката между образование и бизнес.

Дигитализацията и развиването на нови планове в образованието е факт в Европа, но у нас тя навлиза значително по-бавно. Например, в софтуерната система нови технологии излизат на всеки 3 месеца, а нашето образование не може да им навакса.

Друг сериозен проблем, посочен от БСК, е и драматичното застаряване на преподавателите, както и все още консервативната ни, според някои, образователна система.

Показател за проблемите между пазара на труда и образованието е това, че студентите избират не толкова търсени специалности. Например през 2013 г. значително голям процент младежи завършват висшето си образование с профил „Социални науки”, „Управление на бизнеса” или „Право”. Едва 6,4% от студентите завършват педагогика, а 4,9 % избират да продължат кариерното си развитие в сферата на математиката и информатиката. Именно от преподаватели и IT специалисти се нуждае пазарът на труда за този период.

Той напомни, че за бизнеса не са важни само знанията, с които излиза студентът, но и уменията, които владее. „Оценката в учебните заведения не отговаря на пазара на труда”, обясни председателят на БСК и подчерта, че винаги трябва да има външна оценка, като например, работодателят дава един тест и вижда кой става и кой не за съответната работа, а не го интересува каква диплома има.

Не на последно място Данев посочи като сериозен проблем и финансовите средства, които се отделят за образование. По отношение на частните разходи за образование страната ни се намира на висока позиция спрямо ЕС, но за съжаление е на дъното по отношение на разходите,които държавата прави за образование.

От страна на студентите председателят на НПСС Ангел Георгиев също посочи, че не е добра ситуацията, в която е поставен завършващият младеж. По думите му обаче самите млади хора са най-потърпевши от липсата на сигурна връзка между пазара на труда и учебните заведения. Подписаното споразумение с БСК е именно за скрепяване на тази връзка.