Победата на първи тур – важна за местните избори, прогнозира проф. Константинов

Ако на местните избори РБ подкрепят ГЕРБ в някои общини, то в други ГЕРБ може да не издигне свои кандидати

Ако на местните избори реформаторите подкрепят ГЕРБ в някои общини, то в други ГЕРБ може да не издигне свои кандидати за компенсация. Този сценарий за симбиоза между двете коалиционно обвързани партии представи в ефира на Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

Според него победата на първи тур ще бъде много важна в психилогически аспект – местата, където още на първи тур ГЕРБ би взела победа, биха действали окуражаващо за онези общини, където кандидати на ГЕРБ ще стигнат до балотаж, смята професорът. Той прогнозира, че местният вот ще бъде на 25 октомври.

Причина за коментара му стана частничният местен вот в най-младата община у нас – Сърница. Той се проведе вчера с близо 75% избирателна активност, като на балотаж отиват кандидатът на ДПС Неби Бозов и досегашиният кмет, подкрепен от ГЕРБ – Мустафа Аликанов.

Бозов получава 1414 гласа и води с 15% своя основен опонент, който е завоювал 943 бюлетини.

За момента 550 са невалидните бюлетини от изборите. Хората в Сърница обаче разказват за нарушения при процеса на изборите – от ДПС раздали стенни часовници с логото на партията, като гражданите ги намерили пред вратите си в деня за размисъл. Други пък казали, че им били раздадени торбички с по два килограма брашно, олио и захар.

ДПС кандидатът Неби Бозов не отрече за часовниците, но изтъкна, че били раздадени в деня преди този за размисъл. „В тях има замисъл – те са символ на новото начало в Сърница с логото  на партията, която спомогна за това начало”, защити се кандидат-кметът. „Разчитам избирателите на РБ да гласуват по собствена съвест и разумно”, коментира той прогнозите си за балотажа.

Канидатът на РБ е спечелил близо 700 гласа, които, ако отидат за кандидата на ГЕРБ на втори тур, биха му осигурили победа. Мустафа Аликанов обаче, подкрепен от партията на Бойко Борисов, отбеляза, че и досега е бил кмет и е стартирал доста проекти и инициативи, които може да довърши успешно в полза на хората в идните 6 месеца, което би му дало преднина.

На местния вот в Сърница се избира кмет за половин година, когато ще се проведат избори в цялата страна.