Търговете за обществени поръчки ще се провеждат по изцяло нов модел

Портфейл

16-03-2015, 07:21

Снимка:

ipai-bg.eu

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради нарушения при възлагането им в миналия програмен период България бе наказана да върне на Брюксел стотици милиони левове от оперативните програми

Нов модел при провеждането на търговете може да бъде въведен с новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), който в момента се разработва от група експерти към вицепремиера Томислав Дончев, пише в. "Сега". Идеята е редът на разглеждане на предложенията да бъде коренно различен от сегашния модел. Така първо ще се отварят ценовите оферти, а след това и самите документи. Целта е по този начин да се пести време. Предложението за промяната е на Агенцията за обществените поръчки, научи в. "Сега".
Информацията за новия закон бе съобщена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който преди дни се срещна с австрийски инвеститори. Той коментира, че ЗОП е може би най-често променяният закон, а това създава усещане за нестабилност у бизнеса. "Надявам се да сме готови с изцяло нов закон през втората половина на 2015 г., който да не бъде променян повече", пестеливо обясни Лукарски, без да даде повече подробности.
Това е поредна инициатива за създаване на нов Закон за обществените поръчки. Преди около година кабинетът "Орешарски" започна работа по същата идея, но тя така и не бе реализирана. Тогава Агенцията за обществени поръчки отново бе започнала работа по промените, но до цялостен проект и публично обсъждане така и не се стигна. Сега ведомството на Миглена Павлова отново прави почти същите предложения. Едно от тях е създаването на органи за централизирани покупки на министерства и агенции.
Подобна идея имаше и през 2010 г., когато по предложение на финансовия министър Симеон Дянков бе създаден централен орган за обществени поръчки. Той започна да провежда процедури и да сключва рамкови споразумения с фирмите победителки, а след това всяко министерство (агенция, комисия) трябваше да се договаря с изпълнителя и да подписва контракт. Целта бе така да се сложи край на нагласените търгове и да се спестят пари, като се поръчват на едро самолетни билети, горива, канцеларски материали и др. Органът обаче се оказа не особено ефективен - част от търговете блокираха, а отделните институции започнаха да правят поръчките си самостоятелно. Затова и сегашното предложение изглежда спорно.
В новия закон ще се въведе и изцяло нов подход за оценка, при който ще се търси икономически най-изгодната оферта. През последните години изпълнението на част от поръчките се проваляше заради това, че се избираше този, който е дал най-ниска цена. Това обаче рязко понижава качеството - за да се постигне ниска цена, се пести от материали, консумативи и др.
ОЩЕ ПРОМЕНИ
Сред предложенията в новия ЗОП е обменът на информация между министерства, агенции и фирми да става електронно, а не както досега - да се хабят тонове хартия. Единна декларация за търговете ще замени част от документите, а това ще доведе до рязко намаляване на административната тежест. Агенцията за обществени поръчки предлага още и нов подход за възлагане на търгове на фирмите, които са ангажирали хора с увреждания.