Румънци идват да ни учат как да борим корупцията

Най-доброто от печата

16-03-2015, 06:43

Снимка:

© Sofia Photo Agency | Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Специализирана антикорупционна прокуратура ще разследва висшите етажи на властта

Представители на антикорупционните служби в Румъния пристигат през следващата седмица у нас, за да ни дадат "ноу-хау"-то за създаване на Специализирана антикорупционна прокуратура, съобщи съпредседателят на РБ Радан Кънев в Пловдив,  пише в. "Труд".

"Всякакви наистина смели реформаторски мерки трябва да тръгнат отнякъде. В български условия предложението за създаване на Специализирана антикорупционна прокуратура по румънски модел тръгва именно от ДСБ. Убеден съм, че ще въведем специализираната антикорупционна прокуратура, разследваща висшите етажи на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Защото реформите в правосъдието и сектор "Сигурност" са първостепенно условие за излизане на страната ни от трайната политическа, икономическа и демографска криза", заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ и коалиционните му партньори в РБ твърдо са решени у нас да заработи такова специализирано звено като в Румъния, което да разполага със собствени разследващи органи и по въпросите на корупцията да е независимо от йерархичната структура на прокуратурата. "Надявам се създаването на Специализирана антикорупционна прокуратура у нас да не си отнеме толкова много време като при румънците - на тях им трябваха 4 парламента. На мен ми се иска това да стане още в този парламент, а ако не - поне в следващия", декларира Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ обяви, че от РБ няма да правят номинации за шефове на ДАНС и военното разузнаване, за които отговорност трябва да поеме премиерът Бойко Борисов. Реформаторите не са привърженици и на промени в избирателното законодателство в предизборен период. "Готови сме обаче да подкрепим предложението на Патриотичния фронт за конкретни мерки във връзка с купуването на гласове на предстоящите местни избори. ПФ ще има нашата подкрепа в стремежа си да ограничи купуването на гласове чрез промени в Наказателния или Изборния кодекс", допълни Радан Кънев.