Метеорит падна край Сопот (обновена+видео)

Общество

16-03-2015, 00:50

Снимка:

ТВ7

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

00:55 Космическият обект бил с размерите на пералня

Метеорит падна в района на Средна гора. Космическият обект се е приземил около 18,40 часа, съобщи Андрей Найденов от село Христо Даново за местния сайт TrafficNews.bg. Местните и жители на близките села твърдят, че земята се е разтресла и се вдигнал огън и дим.

Кметът на Сопот - Веселин Личев, потвърди за инцидента и заяви, че уведомил Националния военен център. Според него няма място за притеснение, защото парчето скала било с малки размери.

"Като падаща звезда, само че много по-голямо и с много по-голяма и силна светлена. Случи се много бързо. Един приятел чул че имало гръм зад Средна гора. И много хора в Сопот разправят, че са чули гърмеж", разказа момче-очевидец на явлението пред ТВ7.

"Значи, видях пушека, който си стоеше бая време, както самолет оставя пушек, когато падне. Но то е било малко парче скала, не е било нещо голямо, тъй че... Паднало е в Средна гора някъде и няма да може да се намери. Там се забива отдолу и... ако не направи пожар нали да се види... А то не е направило, щом досега не е направило. Минаха два часа...", каза кметът на Сопот.

Чуйте записа

00:55 Оказва се, че първи космическия обект забелязва Андрей Найденов.

"Очаквах даже земетресение, нещо от удара. В Сопот като зареждах ми казаха, че са чули гръм", разказа пред TrafficNews.bg Андрей Найденов.

След като забелязва огненото кълбо, Андрей пише статус във фейсбук и открива, че не е единственият, който го е забелязал.

"Явно става дума за метеорит. Много свидетели ми се обадиха. Очевидци твърдят, че не е било по-голямо от пералня", разказва кметът Веселин Личев.

15 минути след падането от мястото излизал дим. В района има военните поделения, но през това време те не са извършвали дейност.

Христо Иванов прекосявал стадиона в Сопот, за да си налее вода, когато вижда ярката светлина.

"Аз чух много силен взрив и този взрив не приличаше на гръм от гръмотевица или нещо друго, мислих си, че някакво военно поделение тук наблизо гръмна", твърди очевидецът Христо Иванов.

"Няма никакви поражения и опасности, нито в населените места, няма никакви проблеми", успокояват от общината. За случая са уведомени военните.