Пънк-аутисти със синдром на Даун на Евровизия (ВИДЕО)

Домакинята Кончита Вюрст ще посрещне финландците в австрийската столица през май

Пънк-групата Pertti Kurikan Nimipäivät -  PKN, чиито четирима членове страдат от аутизъм и синдрома на Даун, беше избрана да представлява Финландия на Евровизия.

Песента на PKN "Aina mun pitää" ("Always I Have To") бе избрана от 37% от зрителите по време на националния финал.

Перти Курика, Кари Аалто, Сами Хеле и Тони Валитало се запознават през 2009 г. в ателие за хора с умствена изостаналост. Оттогава групата издава 5 сингъла и един албум.

PKN (абревиатура на "Именният ден на Перти Курика") се оказва хит още от самото си създаване. Групата прави концерти във Великобритания, Германия, Норвегия и САЩ. През 2012 г. музикантите стават герои на документалния филм The Punk Syndrome.

"Не искаме хората да гласуват за нас от съжаление, ние не сме по-различни от останалите, ние сме обикновени момчета с умствени проблеми", казва басистът на групата Сами Хеле пред The Guardian. Музикантите се надяват, че ще дадат кураж на други хора в неравностойно положение да включат в конкурса.

"Нашият стил е пънк рок. Няма да го сменим за нищо на света. Ние се бунтуваме срещу обществото, но не по политически причини. По някакъв начин променяме отношението на останалите, много хора идват на концертите ни, имаме много фенове", споделя още той.

"Надявам се, че хората са готови за пънк от хора с увреждания", казва басистът.

Финландия успя да спечели Евровизия през 2006 г. с монстър-рокерите Lordi.

Припомняме, че Полша изпраща на Евровизия изпълнителка в инвалиден стол.