"Събирачите на дългове" нямат право да описват и продават имущество

Потърпевшите да не се притесняват и заблуждават, а да се обърнат към адвокат

Фирмите за събиране на дългове често нарушават правата на длъжниците, като причината за това е, че липсва закон, който да регламентира дейността им. Около това се обединиха в предаването "Тази събота" адвокатът Мариана Розованова и председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Сред нарушенията им са многото обаждания, заплахи, психически тормоз, което е незаконно. "Има държави, в които има закон, който урежда дори това по колко пъти, кога и на кого да се обаждат подобни фирми", обясни Мариана Розованова.

Колекторските фирми понякога се представят за съдебни изпълнители, което също е нарушение. Съдебните изпълнители никога не се обаждат да тормозят хората, допълни и Георги Дичев.

"Фирмите за събиране на дългове нямат никакви правомощия - нито да осребряват имущество, нито да запорират заплати, да продадат колата", подчерта той, като призова хората да не се притесняват и да не се заблуждават, а да се обърнат за консултация към адвокат.

"Домът е неприкосновен", заяви адвокат Розованова, като обясни, че колекторските фирми нямат право да описват имуществото. "Такова право имат само съдебните и публичните изпълнители и то само въз основа на съдебен акт", заяви Дичев.

Двамата експерти призоваха хората да търсят правата си, да се свързват с всички институции като полицията, комисиите за защита на личните данни и на потребителите, до омбудсмана.