Борисов изчислил, че над 800 млн. лева вече са ограбени чрез "цесии"

Премиерът заяви пред журналисти и че е готов с името на новия председател на ДАНС

"Благодарен съм, че всички партии заявиха готовност да работят по случая с КТБ, защото темата е изключително важна", заяви днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той коментира и вчерашното изказване на председателя на Върховен административен съд ВАС Георги Колев, че делото не е като всички останали, защото става въпрос за 3,6 млрд. лева държавни пари. Фактът, че делото се очаква да бъде разгледано през април очевидно притеснява премиера, според когото тогава може да има много дела, но те вече ще са безсмислени.

Министър-председателят похвали всички партии за това, че са заявили готовността си да контролират процеса. Борисов веднага предложил да бъде назначен синдик, но съдиите го "отрязали". "Единственият факт е пази ли се имуществото, което след това като се продаде, държавата ще си върне парите", заяви Борисов и допълни, че другият вариант е някой да ги открадне.

Идеята му е да бъдат назначени двама синдици, които да бранят имуществото, за да не бъде откраднато. Той изтъкна, че са забранили цесиите, но квесторите са ги разрешили. За тази проблематична тема той се надява следващите няколко дни политическата класа да стигне до решение, за да бъде спасен този "грабеж".

Борисов изчислил, че до момента над 800 млн. лева вече са били ограбени по този начин.

По повод новина на ВВС, че управляващото мнозинство е крехко, Борисов отново напомни, че са успели да сформират правителство в много напрегнато състояние и по-добър вариант от тази конфигурация няма.

"Ние сме си крехки създания", каза шеговито той. Министър-председателят коментира и въпроса дали реформаторите са преяли с власт. С чувство за хумор той разкри единствения си порок – много обичал да яде, но от две седмици постел. "Ужас е това, което викат – не яж месо, много по-леко ти е, по-силен си", заяви Борисов и подчерта, че е на обратната позиция. Нощ и ден не виждал, когато е гладен.

След като направи това хумористично встъпление, той се върна към сериозния си тон и обясни, че отношенията му с Реформаторите са ясни. Където партиите имали добри кадри, Борисов не броял дали са по-малко или повече министрите им.

От друга страна обаче, премиерът порица онези, които използват подобни твърдения като "преяли", "извили", "изтъркали".

Премиерът Бойко Борисов е готов с името на човека, който ще заеме ръководния пост в ДАНС. Той обаче отказа да го съобщи пред журналисти, като ще направи това на заседанието на Министерски съвет, което означава в сряда – 18 март.

Премиерът изтъкна, че вследствие на събитията около гласуването на дълга се е научил да не говори предварително.

Той вметна, че тази сутрин и вицепремиерът Меглена Кунева му е предложила кандидат на Реформаторския блок за поста, но не стана ясно дали това е изборът на премиера.

Отново бе засегната и темата за оставките на Писанчев и Лазаров. Борисов подчерта, че с Писанчев са се били разбрали въпросът с оставката му да бъде разрешен на 20 март, след като мине срещата с ФБР. Според премиера, нищо не е налагало този катаклизъм.