Тим Кук предложил черен дроб на умиращия Стив Джобс

Kогато споделил новините с боледуващия, той категорично отказал

Изпълнителният директор на „Apple” Тим Кук предложил част от черния си дроб на умиращия Джобс, според книга, която предстои да бъде пусната в продажба този месец.

Книгата „Becoming Steve Jobs”, откъси от която са публикувани в интернет, хвърля светлина върху живота в компанията, разраснала се в една от най-могъщите технологични армии в света. Разглеждат се и отношенията между Тим Кук и Стив Джобс.

През 2004 г. основателят на “Apple” се разболя от рак на панкреаса. До 2009 г. състоянието му станало толкова лошо, че не можел да чака за чернодробна трансплантация, пише BBC.

Кук редовно посещавал своя приятел и колега в дома му, но след една от визитите изпълнителният директор си тръгнал толкова разстроен, че веднага тествал кръвта си. Резултатите показали, че кръвната му група е рядка и е точно както тази на Джобс, след което предположил, че може да му бъде от помощ.

Според това, което пише в книгата, Тим Кук минал през редица тестове, които в крайна сметка показали, че частична трансплантация е осъществима. Но когато споделил новините с боледуващия, той категорично отказал, като дори му повишил тон.

„Стив ми е крещял само 3 или 4 пъти през всичките 13 години на познанството ни, и това беше един от тях”, добавя изпълнителният директор.

В крайна сметка през март 2009 г. Стив Джобс претърпя трансплантация. През август 2011 г. напусна поста си на главен изпълнителен директор, а през октомври същата година си отиде на 56-годишна възраст.