Законът ще се упражнява спрямо цигани, българи и египтяни, отсече Москов

Заедно с правителството на Швейцария подготвят проект за здравни служби в центровете на пет ромски гета

Строгостта на закона, адекватността на действията и на полицията, и на прокуратурата трябва и ще бъдат упражнени спрямо всеки един гражданин, който си позволи да не бъде добросъвестен спрямо закона – независимо дали е циганин, българин или египтянин. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в отговор на питане на Станислав Станилов от "Атака" относно законовата защита на лекари срещу лица, които не зачитат достойнството и професионализма им, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Министърът призна, че обвиненията на ДПС в ксенофобия не го притесняват. "Тази битка, която сме повели, не е свързана с етнос или религия. Тя е свързана с възстановяване на справедливостта в обществото. Справедливостта изисква да имаме еднакви права, но и еднакви задължения", подчерта Москов. Той добави, че това е целта и философията на участието на неговата политическа сила в управлението.

"Коренът, жилото на възможността някой да размахва етническата карта се корени в съзнателното държане на цели групи от обществото извън държавата и извън цивилизацията", смята здравният министър.

Той съобщи, че подготвя проект заедно с правителството на Швейцария, по който в центровете на пет цигански гета ще има здравни служби. "Американският модел на действие спрямо гетото е в центъра на гетото – полицейска и здравна служба. Тогава започва промяната, започва връщането на държавата в тези места. Когато хората видят, че има държава, когато се грижиш за това те да се върнат в рамките на обществото и закона, няма да бъде възможно хора да играят с разказа етнос и с разказа религия", уточни Петър Москов.

Той цитира информация на центровете за спешна помощ в страната, според която инцидентите с нападения над медицински екипи са 145 за 2013 г. и 255 за 2014 г.

Следващата седмица пък министър Москов ще подпише споразумение с главния прокурор Сотир Цацаров за съвместни действия, за да има бърза реакция на прокуратурата при посегателствата над медицински екипи.

По друга актуална тема той коментира, че лекар трябва да дава процента увреждане по ТЕЛК. Здравното и социално министерства упорито работят заедно по промяна системата за даване на оценки по трудоспособност през ТЕЛК.
"Цялата философия е свързана с това лекарят да дава процента на увреждане, който има човекът, а после социален работник задно с лекар по трудова медицина, какъвто има във всяко предприятие по закон, преценява спрямо спецификата на работното място каква част от тези увреждания в каква степен инвалидизират служителя и какво следва от това. Не да получите на калпак пенсия и билет за трамвай и да си стоите вкъщи", заяви Петър Москов.