Пак скандал в парламента: Сърница скара ДПС и ГЕРБ

Цачева спря микрофона на Мариана Георгиева, прекъснаха и заседанието

Свада прекъсна за кратко заседанието на парламента, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Всичко започна, когато депутатът от ДПС Мариана Георгиева направи изказване от парламентарната трибуна, в което се възмути от забавен отговор на зададен по реда на парламентарен контрол въпрос към регионалния министър Лиляна Павлова във връзка с проблемите в община Сърница. Там тази неделя предстоят избори за кмет и общински съветници. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче й отне думата и спря микрофона на трибуната, като обясни, че изказването на Георгиева не е по темата, а се прави предизборна агитация.

Депутатката Мариана Георгиева все пак продължи да говори от парламентарната трибуна, въпреки липсата на звук заради спрения микрофон, което провокира Цачева да прекъсне заседанието за 10-минутна почивка.

Непосредствено след обявяване на почивката Четин Казак от ДПС коментира в кулоарите на парламента, че съпартийката му е преценила, че темата е актуална към момента и е пожелала да изкаже своята позиция. "Ако някой от ГЕРБ се притеснява или не иска да се чуе гласът на ДПС относно проблемите на община Сърница, тогава да излезе и да го каже, да изкаже алтернативна позиция. Но да се отнема по този цензурски начин правото на ПГ на ДПС да се прави изявление от името на парламентарна група беше абсолютно неаргументирано, неоснователно нарушаване на правилника и злоупотреба с правомощията на председателстващия заседанието", подчерта Казак.
Той обясни, че се е започнало с това, че министър Лиляна Павлова е отложила отговор на въпрос, зададен във връзка с община Сърница. "Това беше само повод, за да се направи изявление, което съвсем не е свързано с парламентарния контрол, а с проблемите на една нова община, която тотално е забравена, загърбена, игнорирана и в управленската програма на кабинета, и в оперативните програми от новия програмен период", допълни Четин Казак. Той обясни, че от ДПС ще поискат да се даде възможност парламентарната им група да се възползва от правото си на изявление. "Ако не стане, ще обмислим вече други мерки", каза Казак на въпрос дали биха поискали оставката на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

След почивката и възстановяването на реда в пленарна зала от парламентарната трибуна Четин Казак остро протестира срещу "нарушението на парламентарния правилник". "Изказването нямаше нищо общо с днешното заседание и нямате право да я прекъсвате. Това е прецедент в парламентарната практика. Ще отнесем този въпрос до етичната комисия на Народното събрание", закани се депутатът.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че изказването от трибуната трябва да бъде по въпроси извън дневния ред. "Изявлението бе поискано и беше допуснато да се осъществи от проф. Мариана Георгиева. Започна се с оспорване на законово отлагане на отговор на въпрос със 7 дни – нещо, за което коректно съм уведомила всички народни представители. По тема, която е в парламентарния контрол, е недопустимо по такъв въпрос да се иска изявление от името на парламентарна група", заяви тя и добави, че неколкократно е обърнала внимание на Георгиева да преустанови спекулирането с отлагането на отговора на Павлова.

След обяснението на шефката на парламента от ДПС напуснаха пленарна зала.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт поиска Цецка Цачева да призове БНР и БНТ да изключват камерите и микрофоните си, когато от трибуната се осъществява предизборна агитация.