"Антон" разделил България на пролет и зима

Общество

13-03-2015, 09:54

Снимка:

bTV

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Циклони-близнаци сега ще ни спасяват от наводнения

Средиземноморски циклон на име "Антон" е забъркал микса от пролет и зима през последната седмица, обясни в ефира на bTV климатологът доц. Георги Рачев.

През уикенда от север ще се спуска хладен въздух с няколко градуса по-студен от температурите в момента. Това е възможно най-доброто съчетание, зщото снеговете ще се топят бавно и няма да има големи наводнение, обясни Рачев. Днес и утре в Южна България се очакват слаби валежи. Два циклона като еднояйчни близнаци - с име Гюнтер, които си пречат един на друг, няма да позволят топене на снеговете, което да доведе до наводнения, посочи Рачев, цитиран от "24 часа".

Относително хладно ще е времето до края на седмицата от минус един сутрин до 8-10 градуса по обед, прогнозира климатологът.

Много малка е вероятността да се образува висока вълна, но не е изключено да има локални наводнения, които обаче ще бъдат свързани евентуално с валежите днес и утре, допълни той.

От понеделник дъждовете спират, но идва антициклонът "Кейти" и ще се радваме на повече слънчево време в четвъртък и петък. Температурите ще стигат до 12 градуса. В момента температурите са нормални за сезона, но януари и февруари бяха по-топли с един градус. "Антон" обърка работата в началото на март, но месецът ще е топъл, обясни още доцентът. През май градусите ще скочат с 4-5 единици.

Топло ще е лятото - такова, каквото го знаеме, каза в заключение Рачев.